Sunt ungur, pe jumătate, și port nume maghiar. Tatăl meu e ungur.

Declarația de ieri a președintelui Iohannis m-a reprezentat. A vorbit și pentru mine. Asta este atitudinea corectă a președintelui de țară, când forțe străine comit ingerințe și amenință integritatea teritorială a statului. Vi se pare dur discursul lui Iohannis? Mai gândiți-vă.

În aproape șase ani de președinție Klaus Johannis a fost discret în această chestiune. Aduceți-vă aminte declarația ambasadorului Ungariei la București, care a refuzat invitația la Parada de Ziua Națională a României, spunând: "Maghiarii din România nu au nimic de sărbătorit la 1 Decembrie." Există țări în care acest diplomat obraznic ar fi fost expulzat pentru mai puțin. Președintele a tăcut. Iar acesta e doar un exemplu.

Iohannis știe mai multe decât poate să spună public. În spatele tentativei UDMR de ieri se află Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Doi prieteni la cataramă, care vor destrămarea Uniunii Europene. Putin e disperat acum. Nu mai are bani, iar Occidentul și SUA nu mai ajută Rusia deloc. Dictatorul de la Moscova e capabil de orice pentru a salva imperiul criminal și oligarhic pe care l-a clădit.

Ce m-a dezamăgit a fost reacția lui Dan Barna, președinte USR, pentru care am votat la prezidențiale. Acesta a comparat discursul lui Iohannis cu cel al lui Vadim Tudor. Mare gafă. Sincer, nu înțeleg ce mai cauta Barna în fruntea USR, după dezastrul de la alegeri, la care a făcut praf munca a sute de mii de oameni și speranțele a milioane.

Tentativa eșuată de ieri a UDMR e un episod dintr-un serial care abia începe. Pregătiți-vă pentru vremuri tulburi, de rearanjare geopolitică și zbateri disperate ale unor puteri vecine, care nu ne-au vrut niciodată binele.

* text semnat de Paul Palencsar, jurnalist și teolog

coral