Când pică Paştele ortodox şi cel catolic în 2021. De la an la an, data la care se sărbătoreşte Paştele este diferită. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele creştin depinde de două fenomene naturale. În rândurile de mai jos vom afla când pică Paştele în 2020 la ortodocşi şi la catolici.

Când pică Paştele ortodox şi cel catolic în 2021

Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Însă dacă această duminică se suprapune Pastelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), Paştele Ortodox va fi mutat în duminica următoare.

Paştele creştin este momentul în care prăznuim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”.
Postul Paştelui, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.

Cum se calculează dată Paştelui creştin

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele creştin depinde de două fenomene naturale, unul cu data fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face că data Paştelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

Utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe rât vechi).

Când se va sărbători Paştele ortodox şi cel catolic în 2021

Duminica Floriilor semnifica intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt prăznuite cu o săptămână înainte de Paşte. Astfel, Sărbătoarea de Florii la ortodocşi pică, în anul 2021, pe data de 25 aprilie, iar la catolici, pe 28 martie.

Paştele Ortodox va fi sărbătorit în 2021, pe data de 2 mai, iar Patele Catolic va fi celebrat pe data de 4 aprilie.

Obiceiuri şi tradiţii româneşti de Paşte

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante şi mai frumoase sărbători ale creştinătăţii. Ea are darul de a aduce familia împreună şi este plină de obiceiuri tradiţionale pe care le pot pune în aplicare mămicile, tăticii şi copiii din România.

Cel mai răspândit obicei creştin de Paşte este vopsirea de ouă roşii. Acestea sunt nelipsite de pe masă copioasă din prima zi a acestei sărbători şi face deliciul celor mici, care abia aşteaptă să le ciocnească.

Deşi înainte nu se acceptă că oule să aibă altă culoare în afară de cea roşie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele şi copiii le colorează cu verde, galben sau albastru.

Există mai multe legende legate de obiceiul vopsirii ouălor în cultura românească. Cea mai populară dintre ele spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea au fost înroşite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

În noaptea de Înviere, credincioşii sunt încurajaţi să meargă la biserică şi să ia lumină. Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate părintele din altar. Lumina este simbolul Învierii.

Cele mai multe familii păstrează restul de lumânare rămasă nearsa după slujba şi o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz. La sfârşitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor Sfintele Paşti şi îi împărtăşeşte pe cei mici.

În România, toate familiile servesc la masa de Paşte carne de miel preparată sub diverse forme. Fie că este vorba despre friptură sau drob, cei mici şi cei mari se bucura de carnea gustoasă.

Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea. coral