Peste 45.000 de credincioşi s-au închinat până duminică la prânz la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezate în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în timp de la rând aşteaptă aproximativ 2.500 de persoane, susţin jandarmii.

Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă sâmbătă dimineaţă din interiorul catedralei, apoi a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.

De la începutul pelerinajului, 72 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar patru dintre acestea au fost transportate la spital.

Pe străzile din zona centrală a oraşului sunt parcate autocare venite din toată ţara. Este vorba de grupuri organizate însoţite de către un preot care vin an de an la pelerinajul de la Iaşi.

Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe la manifestările religioase care se vor desfăşura la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în următoarea săptămână cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Vineri seară au fost aduse la catedrala ieşeană de la Mănăstirea Neamţ şi moaştele Sfântului Paisie.

Jandarmeria a precizat că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi pe 13 şi 14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va însemna un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore.

Pe 14 octombrie va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei din Iaşi.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie.

coral