Situaţia este reclamată de Ágnes Vadai, fost subsecretar al apărării al Budapestei şi exponent al partidului de opoziţie Dk, fiind prezentată de presa maghiară.

Cel puţin 170 de ofiţeri şi generali maghiari pro-NATO sunt ”vânaţi” de forţele armate – reclamă Ágnes Vadai, fost subsecretar al Apărării al Budapestei şi exponent al partidului de opoziţie Dk.

Cuvintele fostului subsecretar vin în momentul în care mai multe mass media locale relatează că Ministerul Apărării din Ungaria a început să concedieze sute de ofiţeri militari de rang înalt, inclusiv generali şi colonei, în urma unui nou decret guvernamental care i-ar permite ministrului apărării să îi suspende unilateral pe cei care au împlinit 45 de ani şi au cel puţin 25 de ani de serviciu efectiv, scriu portalurile de informaţii Telex.hu şi Daily News Hungary.

”Am aflat că 170 de generali şi ofiţeri au fost deja eliberaţi din funcţie”, a declarat Vadai, într-un interviu acordat postului ATV, adăugând că încă nu ştie la ce cifre se ajunge, dar „am auzit de ordinul miilor”.

Potrivit fostului subsecretar, ”ofiţerii şi generalii în vârstă de 45 de ani sunt militari cu experienţă internaţională, care vorbesc limbi străine şi au socializat în cadrul Alianţei”.

Vadai a mai susţinut că scopul măsurilor ar fi să se asigure că loialitatea politică faţă de guvernul lui Viktor Orban este de acum înainte principiul călăuzitor al forţelor armate maghiare. Orban este socotit un ”pion” al lui Putin în cadrul Uniunii Europene.

coral