Ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a dezamăgit pe majoritatea vârstnicilor după ce a făcut anunțul despre majorarea pensiilor.

 Ministrul Muncii Raluca Turcan a vorbit de nedreptățile regăsite în sistemul de pensii, dar și în cel de salarizare. Amândouă sunt legate una de cealaltă, iar aceste nedreptățil fac grea misiunea ministerului de a se ține de promisiuni.

Pensii 2021. Raluca Turcan spulberă speranțele pensionarilor

Raluca Turcan a declarat că nu se poate ține de promisiunea de mărire a pensiilor, deoarece unt mai multe inechităși descoperite în sistemul de pensii i cel al salariilor.

Mai mult, ministrul susține  că mărirea pensiilor din luna septembrie a acestui an este o „ misiune imposibilă ”, explicând şi de ce acest lucru nu poate fi realizat, deocamdată:

”S-a vorbit foarte mult de pensii, în spaţiul politic cu preponderenţă. Dar ajunsă în mandat am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau şi un exemplu concret. S-a spus că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta.

Şi eu am crezut.

Dar am constatat că pentru a putea majora toate cele 5 milioane de pensii cu 40% ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie în format electronic şi să se aplice într-o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor.”, a declarat Raluca Turcan.

Pensii 2021. Digitalizarea dosarelor de pensii

Raluca Turcan a mărturisit că sistemul de pensii trebuie digitalizat, pentru a realiza procesul de indexare a pensionarilor din România. 

Totodată, Raluca Turcan a învinuit fostele guvernări de încetinirea procesului de digitalizare a sistemului de pensii, și de aici și problemele găsite de aceasta în sistem, potrivit playtech.ro.

”Legea în baza căreia pensiile trebuiau să crească cu 40% prevedea o procedură pe parcursul a doi ani de zile între 2019 – 2021, în care să se facă marea digitalizare. Şi ce să vezi, exact cei care au promis majorarea cu 40% au ignorat partea de digitalizare a dosarelor de pensii.

Dacă ar fi început şi ar fi avut măcar ritmul nostru de acum, astăzi am fi putut avea digitalizate toate dosarele de pensii. Aici este marea fraudă de încredere. Tehnic s-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni.”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan dorește reforma în sistemul de pensii 

 Raluca Turcan a constatat faptul că reforma în sistemul de pensii este aproape imposibilă.

Pe lângă faptul că procesul este unul greoi, „întregul echipament al caselor de pensii este într-adevăr empiric”, declară ministrul.

”Avem inclusă componenta de reformă a pensiilor, în acest plan. Planul presupune, pe de-o parte digitalizarea CJP-urilor, prin actualizarea softului şi îmbunătăţirea echipamentelor. Iar pentru procesul de evaluare/ recalculare luăm în calcul ca pentru două – maxim trei luni să suplimentăm personalul din casele de pensii, pe care să-l plătim pe o perioadă determinată. Astfel încât să putem concentra întregul proces de evaluare şi recalculare a pensiilor.

Tot pe componenta de reformă intenţionăm ca după ce o să ajungem la o variantă a Legii pensiilor. Aceasta să fie supusă unei analize făcută de o instituţie financiară internaţională, pe care să o contractăm astfel încât să avem garanţia că sistemul de pensii pe care îl finalizăm în România este făcut temeinic, în acord cu legislaţia internaţională. Aşadar componenta de reformă a pensiilor pleacă de la digitalizare şi ajunge până la modificarea legislaţiei”,  a mai declarat Raluca Turcan. coral