Pensiile românilor vor crește substanțial de la 1 ianuarie. Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Partidul de la putere, PNL, a anunțat că în scurt timp va fi aplicată legea care prevede majorarea pensiilor. "Nu modificam Legea pensiilor in ceea ce priveste majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie", a fost anuntul oficial facut de premierul Ludovic Orban.

Economia va suferi modificări drastice în 2020

Potrivit legii, graficul majorarii pensiilor este urmatorul:

la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;

la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;

la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei, menționează ziare.com

"Fiind o lege, ea trebuie aplicată. Însă impactul va fi puternic pe economie. E adevărat că în 2020 impactul va fi mic, pentru că se aplică doar pentru patru luni. Însă din 2021 va fi puternic și din estimările FMI va fi un deficit de încă 3 puncte de PIB, iar un deficit de 5% sau 6% din PIB este extrem de greu de finanțat. Va fi un șoc puternic pentru economie. Însă este lege și trebuie aplicată", a declarat președintele CFA Romania, Adrian Codirlașu, pentru ziare.com.

Totodată, președintele CFA a afirmat că pentru ca economia să nu aibă de suferit, majorarea de 40% a pensiilor care a fost prevăzută pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2020 ar trebui împărțite pe o perioadă de mai mulți ani.

Potrivit acestuia, pentru ca economia Romaniei sa nu sufere acest soc, majorarea de 40% prevazuta pentru, ar fi trebuit impartita pe mai multi ani.

"Ideal ar fi ca această creștere de 40%, care este extrem de mare, să fie împărțită pe mai mulți ani. Și atunci economia are timp să se ajusteze. Dacă, de exemplu, cei 40% sunt împărțiți în 4 ani, este timp pentru economie să se ajusteze. Și, între timp, să mai crească veniturile la buget ca să poată fi plătite aceste majorări", a mai spus Adrian Codirlașu, potrivit ziare.com.

"Pentru următorii ani, 2025-2030, când încep așa numiții decreței să se pensioneze va fi un șoc mare. Mai mult, pentru 2050, sunt diverse prognoze, una mai pesimistă decât alta. Cea mai optimistă e a Comisiei Europene, care vede undeva la 15-16 milioane de oameni, pe când cea a Comsiei de Statistic undeva la 13 milioane de oameni.

Si este clar ca sistemul public de pensii, cel putin in forma actuala, nu va mai fi sustenabil. Din aceasta cauza, va fi mult efort propriu si va trebui de la generatia X in jos sa pornim de la premisa ca nu vom avea pensie publica si sa luam masuri in timpul vietii active ca sa avem o siguranta financiara la pensionare", a mai afirmat Adrian Codirlasu pentru Ziare.com.

Totodată, președintele CFA România crede că pensia privată reprezintă soluția evitării problemelor cu plata pensiilor. Soluția lui Codirlașu vizează scăderea contribuției pentru Pilonul I și majorarea celei de la Pilonul II

"Cred că pensiile private sunt soluția, nu cea publică. Gradual, va trebui scăzută contribuția la asigurări sociale pe Pilonul I și crescute la Pilon II, pentru că Pilonul II dă și randament, Pilonul I se recuperează cam jumătate din banii contributați, fără a mai lua în considerare inflația și dobânzile. Însă o asemenea modificare va dura probabil zeci de ani, pentru că trebuie sustinuțe pensiile actuale. Dar cu un program pe 20 de ani se poate ca în 2050 să ajungem la un sistem sustenabil. Dar va fi public componenta de bază, privat componenta cea mai mare, bazată pe economie și investiții", a conchis președintele CFA Romania, potrivit ziare.com. coral