Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de marţi, 12 mai 2020, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public în comun pentru persoanele vârstnice, pensionarii cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și pentru cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca. Însă edilul Emil Boc şi grupurile de consilieri PNL şi UDMR au venit şi cu un amendament privind orarul în care aceste gratuităţi pot fi folosite de către vârstinici.

"Acest proiect a parcurs toate etapele procedurale, inclusiv dezbatere publică. Acest proiect actualizează practic palfoanele de la care se pot acorda facilităţi la pensionari pentru transportul în comun, ţinând cont de indexarea în timp a pensiilor. Propun un amendament prin care vom recomanda cetăţenilor din Cluj-Napoca, ca până la 08.30 să utilizeze transportul în comun doar cei care merg la serviciu sau la medic. Aşadar, de luni până vineri, de la 08.30 şi vineri şi sâmbătă, după programul CTP, pe o perioadă de un an de zile. Tebuie să menţinem distanţarea socială", a declarat primarul Emil Boc. 

Viceprimarul Dan Tarcea a venit cu încă o propunere din partea grupului de consilieri PNL şi anume, ridicarea excepţiei pe parcurusul vacanţei de vară a elevilor. Consilierii UDMR au susţinut propunerile, însă au menţionat că mai sunt şi vârstnici care au activităţi în acest interval sau că îşi vor duce nepoţii la şcoală. 

"Vor fi autobuze şcolare în toate zonele oraşului, astfel că buncii îşi vor putea duce nepoţii la autobuz, iar momentul ieşirii de la şcoală este în afara programului de excepţie", a punctat Boc. Edilul a fost întrebat dacă se impune şi un interval de excepţii după masa, când lumea iese de la serviciu. "Ne-am gândit şi la acest lucru, însă programul este diferit pentru oameni, ei mai merg la cumpărături şi nu se impun şi aici restricţii", a punctat primarul Clujului. 

Aşadar, vârstnicii nu vor putea utiliza gratuit transportul în comun, de luni până vineri, în intervalul orar 06.30 – 08.30, decât dacă plătesc bilet, însă sâmbăta şi duminica şi pe perioada vacanţei de vară a elevilor excepţia este ridicată şi pot circula după programul CTP. Întrebat dacă a avut cereri pentur o astfel de măsură, Boc a declarast "Am avut foarte multe cereri de acest fel, pentru a reduce din aglomeraţie", a conchis primarul.

coral