Peste 1.600 de elevi clujeni participă sâmbătă la semifinala Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Tinerii vor răspunde unui chestionar de tip grilă cu întrebări de cultură generală, iar cei care obțin punctajele cele mai mari se califică în finala competiției, care va avea loc în 6 noiembrie. Olimpiada CuGeT a ajuns la cea de-a patra ediție și recompensează cunoștințele de cultură generală prin premii în bani în valoare totală de 19.000 de lei, precum și bilete și invitații la festivaluri, spectacole, concerte.

Cei peste 1.600 de elevi s-au calificat în semifinală în urma etapei pe școală, desfășurate săptămâna trecută și la care au participat 31 de licee din Cluj-Napoca. La secțiunea G1 (clasele IX-X), cele mai bune rezultate au fost înregistrate de Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (105 elevi calificați în semifinală), Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (88 de elevi calificați) și Seminarul Teologic Ortodox (86 de elevi calificați). La secțiunea G2 (clasele XI-XII), podiumul este format din Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (71 de elevi calificați), Colegiul Economic „Iulian Pop”, (67 de elevi calificați) și Liceul Teoretic „Eugen Pora” (41 de elevi calificați).  Alături de liceeni, 8 tineri s-au calificat în semifinală la secțiunea G3 (absolvenți de liceu cu vârsta de până la 25 de ani).

Întrebările chestionarelor au acoperit domenii diverse, precum arte, științe, geopolitică, Europa și europenism ori cultură web. Formatul competiției rămâne același la semifinala de sâmbătă, desfășurată la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA): participanții vor avea la dispoziție 15 minute pentru a completa chestionarul cu întrebări, iar primii 15 din fiecare categorie de vârstă se califică în finală. Aceasta va avea loc în 9 noiembrie și se va desfășura sub forma unui concurs televizat. La fiecare categorie de vârstă (clasele IX-X, clasele XI-XII, respectiv tinerii de 18-25 de ani), câștigătorii locului I vor primi câte 2.500 de lei, cei care se vor poziționa pe locul II câte 1.500 de lei, iar cei clasați pe locul III câte 1.000 de lei. Ca noutate, la această ediție, pe lângă premiile în bani, organizatorii au pus la bătaie și abonamente și bilete la Electric Castle, TIFF, operă și cinema, oferite prin tragere la sorți din rândul participanților.

Olimpiada CuGeT este un proiect inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Co-organizator: Vitrina Advertising. Co-producător: TVR Cluj. Proiect realizat cu sprijinul: Wörwag Pharma România. Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Susținut de: NTT Data, Eurocont, UniversiFly, Centrul Medical Medsan, Madd Electronics Group, C&M Jeller, Paper Cups, Media Invest, Impress, Opera Națională Română, TIFF.

Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în 2004, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociația este formată din femei cu afaceri proprii, funcții de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfășurate deAFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenței la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraș pentru o grădină”, conferințele SHEnspire.

coral