Peste 100 de angajaţi ai unei companii de panificaţie vor fi testaţi, după ce administratorul acesteia, precum şi alţi 5 salariaţi au fost confirmaţi cu noul coronavirus.

Conducerea DSP Alba a făcut, joi dimineaţa, printr-un comunicat de presă, o serie de precizări privind ancheta epidemiologică declanşată la o unitate de panificaţie, menţionând că la nivelul instituţiei a parvenit, neoficial, în cursul zilei de marţi, informaţia privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăţi din Alba Iulia.

„La acel moment, reprezentanţii DSP au verificat telefonic informaţia şi s-a constatat că acesta s-ar afla internat în judeţul Cluj. Cu toate că, la acel moment, DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situaţii, reprezentanţii DSP s-au autosesizat şi au demarat de urgenţă o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacţilor declaraţi de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacţi direcţi) – angajaţi de la birourile societăţii, precum şi din alte instituţii”, a transmis DSP.

Potrivit sursei citate, miercuri, cu toate că nu fuseseră încă primite documentele oficiale sau buletinul de analiză al administratorului, DSP Alba şi-a asumat şi a efectuat testarea persoanelor declarate drept contacţi, fiind depistaţi pozitiv 5 angajaţi care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ, care sunt situate separat de spaţiul de producţie propriu-zis.

„La insistenţele DSP Alba, în seara zilei de 29 aprilie, omologii de la DSP Cluj ne-au trimis pe Whatsapp buletinul de analiză pentru test COVID-19 pozitiv al administratorului societăţii, inspectorii DSP Alba luând imediat decizia suspendării activităţii societăţii de panificaţie aseară (miercuri – n.r.), în jurul orei 21,00. Inspectorii DSP Alba s-au deplasat la toate punctele de lucru ale societăţii. Precizăm că, în lipsa unor documente oficiale sau a unor buletine de analiză, conform legii în vigoare, nu se putea lua măsura suspendării activităţii societăţii sau izolării personalului. S-a luat decizia de suspendare a întregii activităţi a societăţii, la toate punctele de lucru, întrucât nu se cunoşteau date exacte cu privire la contactul angajaţilor depistaţi pozitiv cu ceilalţi angajaţi de la celelalte puncte de lucru şi DSP Alba a preferat să aplice principiul prudenţei până la definitivarea anchetei epidemiologice şi testarea întregului personal”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pentru siguranţa angajaţilor societăţii şi în scopul limitării extinderii focarului, „DSP Alba a luat decizia testării COVID-19 în dimineaţa zilei de 30 aprilie a tuturor angajaţilor societăţii implicaţi în producţie, desfacere şi personal administrativ, în total fiind vorba de peste 100 de persoane”.

Fabrica a fost închisă, până la primirea rezultatelor

Sursa: monitorulcj.ro

coral