103 proiecte au fost depuse de clujeni în cadrul programului de Bugetare Participativă 2021. Termenul limită a fost 18 iulie, iar prima etapă de vot începe în 13 septembrie, la finalul perioadei de selecţie a ideilor care se califică în regulamentul municipalităţii.

IATĂ CÂTEVA DINTRE PROIECTELE PROPUSE

1) Alei, trotuare și zone pietonale;

Modernizarea străzii Câmpul Pâinii, Piezişă pietonală, Străzi cu sens unic în Dâmbu Rotund, Stradă smart pe Budai Antal Nagy, legături pietonale și velo între coridorul de pe Bd. 21 Decembrie și zona FSEGA/Iulius paralele cu str. Teodor Mihali, modernizare Piaţa 1 Mai. 

2) Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;

Piste de biciclete pe Titulescu şi pe Aurel Vlaicu, lărgirea centurii Floreşti – Grigorescu, minibus electric Observator – Hasdeu, culoar pietonal şi velor pe Podul Garibaldi, parcări de rulote, parcări în afara oraşului. 

3) Spații verzi și locuri de joacă;

spălătorie biciclete la ieşirea din Făget, reamenajare Grădina Miko, Amenajarea zonei de stufaris si izvoare, de pe malurile afluentului Becas din zona Baile Someseni, îmbunătăţirea dotărilor unui parc îndrăgit de clujeni, parcul Iuliu Prodan din cartierul Zorilor.

4) Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

Fără cabluri pe stâlpi, coşuri de gunoi pentru biciclişti, mini scene culturale, Drive in în zona Feleac, Parklets temporare, casa apei

5) Infrastructură educațională și culturală;

O astfel de hală pentru sporturile de Freestyle Mountainbike-BMX-Skate, Identificarea unor spații publice, atât în clădiri cât și în aer liber, ce pot funcționa pe punct de agora pentru comunitățile din Cluj, un baby sitter de maxima necesitate (pentru 3 ore, o data pe saptamana) pentru acelasi copil care sa fie realizat de persoane cu calificare de baby sitter in caz de maxima necesitate, gard de protecție pentru statuia lui Matei Corvin.

6) Orașul digital.

cadastru digital la nivelul întregii zone metropolitane, gradini urbane si in parcuri fotovoltaice pe blocuri, biblioteca lucrurilor – sharing pentru lucrurile de care nu ai nevoie. 

Procesul Bugetare participativă online 2021 se desfășoară conform următorului calendar:

19 iulie – 12 septembrie – analiza proiectelor
13 septembrie – 17 octombrie – vot pe domenii
18 – 24 octombrie – validare vot pe domenii​
25 octombrie – 28 noiembrie – vot final
29 noiembrie – 5 decembrie – validare vot final
6 decembrie – afişare rezultate finale

Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 150.000 euro (TVA inclus).  coral