Peste 100 de ţări, inclusiv România, au asumat, la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema climei, angajamentul de a opri defrişările şi de a trece la acţiuni de restabilire a suprafeţelor forestiere până în anul 2030.

"Ne angajăm să lucrăm la nivel colectiv pentru a opri şi a inversa pierderile forestiere şi degradarea terenurilor până în anul 2030, oferind în acelaşi timp dezvoltare sustenabilă şi promovând o transformare rurală integrantă", arată Declaraţia adoptată de 105 ţări, postată pe site-ul "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26) şi vizualizată de MEDIAFAX.

Printre ţările semnatare se numără Brazilia, criticată pentru lipsa acţiunilor de protejare a pădurilor din zona Amazonului. Proiectul prevede mobilizarea a 19,2 miliarde de dolari din fonduri publice şi private pentru protejarea pădurilor, conform BBC. "Trebuie să oprim pierderile devastatoare asupra pădurilor", a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

"Există un acord semnat de peste 100 de ţări, reprezentând peste 85% din suprafeţele împădurite, de a opri şi a inversa tăierile de păduri până în 2030", a declarat, la rândul său, marţi seară, preşedintele SUA, Joseph Biden.

Printre ţările semnatare se numără Statele Unite, ţările din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, dar şi Marea Britanie, Canada, China, Columbia, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Nigeria, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.

coral