Peste 250 de case au fost construite fără autorizație de construcție. Oamenii nu au nume la străzi, nu au numere la case, ambulanța nu știe să ajungă la ei, nu beneficiază de salubrizare, peste 50 de copii, din totalul celor 100, nu au mijloace de transport spre școală. Aceasta este situația zonei Valea Fânațelor. Și se construiește în continuare, se fac șantiere mai departe.

Consilierul local USRPLUS Sergiu Hossu a adus problema lor în fața Consiliului Local Cluj-Napoca, iar răspunsul primarului Emil Boc a fost tranșant: ”La capătul liniei e demolarea”.

“Cum să pui nume la o stradă care nu este legală? Cum să legalizezi ceva ce este ilegal? Cine din statul român poate da nume oficial unor străzi ilegale? Cum să extindă Primăria serviciul de salubritate sau deszăpezirea pe o locație complet ilegală și care se află în procedură de desființare la Tribunal? Cum să plătești din taxele tuturor clujenilor să se facă deszăpezirea pentru o zonă ilegală? Dați-mi dumneavoastră o soluție magică! Cine construiește ilegal ar trebui să se gândească la aceste probleme înainte ca un consilier local să meargă să le plângă pe umăr.

Legea-i una pentru toți. Am trimis controale, am înțeles că încă se constuiește, iar Poliția Locală e pe fir în acest moment. Dar la capătul liniei, la capătul proceselor este desființarea. Sigur că Primăria va veni acolo cu un PUZ pentru extinderea extravilanului. Dar avem încă un mare intravilan neconstruit, care încă nu are utilități. Cum să vii să investești peste noapte bani pentru o zonă din extravilan, care nu e în baza legii? Nu voi încuraja și nu voi susține niciun comportament ilegal de construire.

Ei construiesc azi ilegal, dar Primăria vine mai târziu cu demolarea, pentru că trec ani prin mecanismele judiciare, dar sensul unic acesta este: ai construit fără autorizație, la capătul liniei este demolarea și o viață de mizerie între timp, fără utilități, fără salubrizare, fără transport public, fără transport în comun, fără, fără. Cine a construit își asumă acest risc al demolării. Vom vedea când se reevaluează PUG-ul dacă se poate intra în legalitate. Dar dragi clujeni, stați în lege”, a răspuns Emil Boc.

La propunerea consilierului PSD Anca Ciubăncan, primarul Emil Boc a promis realizarea unei liste a rușinii în materie de arhitectură care sunt părtașe la semenea proceduri.

Între timp, proprietarii acestor case plătesc taxe pentru clădiri.

”Ei au fost somați, au primit procese verbale, sunt terenuri private, dar toate aceste case au finalizată analiza cu amendă și trimitere spre demolare”, a mai spus Emil Boc.

coral