Organizația Consiliul Civic Local (CCL) a trimis în cursul zilei de luni, 23 mai, o petiție către Consiliului Local Cluj-Napoca și primarului Emil Boc,  în care se cere ca traseul centurii de ocolire a municipiului să nu se suprapună peste zona Băilor Someșeni.

”Va adresam pe acesta cale solicitarea initiata de catre CCL Cluj-Napoca in sedinta sa lunara din 13 mai 2022 de a supune dezbaterii si deliberarii in Consiliul Local Cluj-Napoca a cerintei firesti ca traseului Centurii Ocolitoare sa nu se suprapuna pe zona Bailor Someseni.
 
Aceasta cerinta are ca baza de motivatie atat nevoia fireasca a clujenilor de a avea in proximitatea orasului o baza de tratament pentru bolnavi cat si evitarea dificultatilor tehnice de edificare constructiva a structurii rutiere intr-o zona cu blocuri de sare,izvoare subterane si namoluri fluide.
 
Cu speranta unei decizii firesti si necesare, Va multumim si ramanem in asteptarea raspunsului Dumneavoastra”,
arată reprezentantul CCL, Iosif Pop.

Recent, consilierii locali au aprobat modificarea PUG-ului, prin care cele 24,3 hectare de la Băile Someșeni devin zonă verde cu caracter tematic și destinație balneară cu regim sever de protecție a ecosistemului. Pentru a continua însă investiția, proprietarii sunt nevoiți să realizere un nou proiect de modernizare a complexului, Direcția de Urbanism arătând că acesta este necesar deoarece în prezent PUG-ul nu are niciun fel de reglementări pentru o unitate de referență care cuprinde stațiuni balneare.

De menționat este faptul că proprietarii – avocata Gidro Stanca și firma Campeador Invest – s-au judecat cu municipalitatea încă din 2018, după ce noul PUG, aprobat în 2014, încadra terenul în cauză ca fiind unul agricol și cu multe restricții de construire. 

Ideea reabilitării Băilor Someșeni a apărut în 2010, iar investiția se ridica la suma de 20 de milioane de euro. Proiectul nu se limita doar la refacerea băilor existente, ci presupunea şi construirea unui aquapark acoperit. De asemenea, băile cu apă sărată urmau să fie şi ele acoperite pentru ca perioada de utilizare a acestora pe parcursul anului să fie cât mai lungă.

La acea vreme, municipalitatea se angaja să pregătească şi să modernizeze căile de acces, iluminatul stradal și spaţii verzi cu suma de 350.000 euro, bai publici. Investiţia primăriei urma să fie reconvertită în abonamente şi tichete, care să fie oferite unor anumite categorii de cetăţeni, respectiv tineri, pensionari sau studenţi. Planurile au căzut în lipsa unui finanțator privat, cu toate că deținătorii terenului anunțau obținerea unui împrumut de la o bancă din străinătate. 

coral