Pistele de biciclete din Cluj vor fi vopsite cu verde, așa cum sunt pe strada Bună Ziua. În multe locuri din oraș, acestea sunt colorate cu roșu. S-a luat însă decizia de a se renunța la pigmentul roșu, care va fi folosit doar la treceri de pietoni și la diverse avertizări, cum ar fi că începe o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun. Unde asfaltul este roșu, ca pe străzile Horea și Barițiu, de exemplu, va rămâne așa; nu este doar o vopsea aplicată la suprafață, ci un asfalt cu pigment.

Prima arteră modernizată din centru unde vor fi marcate cu verde pistele de biciclete este Regele Ferdinand. A existat o discuție despre pistele deja marcate, că sunt prea înguste, dar Primăria a subliniat că acesta a fost un demers greșit al executantului lucrării. Strada face parte dintr-un proiect mai larg, alături de Emile Zole, Sextil Pușcariu și jumătate din Tipografiei; lucrările ar urma să fie încheiate la final de iulie și abia atunci se vor aplica marcajele definitive.

Tot atunci, urmează să fie însemnat locul vechii porți a Clujului, descoperită în faza de șantier și care s-a decis să rămână îngropată. Va mai fi instalată și o placă de bronz dedicată vestigiilor arheologice pe clădirea Poștei.

Sigur, e de văzut dacă execuția proiectului se va încheia la timp. Strada Tipografiei, de exemplu, este departe de a fi terminată, acolo încă se sapă fundația.

Verdele va fi apoi regăsit și în Piața Lucian Blaga și pe străzile Emil Isac, Petru Maior, Napoca și Republicii, din proiectul pornit deja, respectiv pe B-dul 21 Decembrie, lucrare care așteaptă ordinul de începere.

coral