Municipiul Cluj-Napoca a fost sancționat de Autoritatea Națională de Supraveghere, pentru prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal de către Poliția Locală a municipiului, prin intermediul camerei portabile a agenților. Polițiștii locali nu au putut demonstra că au prelucrat legal datele persoanelor înregistrate cu ajutorul camerei, fiind astfel, sancționați.

Astfel, Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în data de 11.12.2020 o investigație la Municipiul Cluj-Napoca, reprezentat prin Primar, pentru Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca și a constatat încălcarea dispozițiilor din RGPD, care se referă la faptul că agenții trebuie să prelucreze datele în mod legal și transparent față de persoanele înregistrate.

„Municipiul Cluj-Napoca, pentru Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca a fost sancționat contravențional cu avertisment[…] întrucât personalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip Body-Worn Camera (care prelucrează imaginea și vocea).

Datele au fost prelucrate începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deși potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată”, se arată în motivare.

Sancțiunea avertismentului a fost însoțită și de aplicarea unei măsuri corective, iar investigația a fost efectuată ca urmare a primirii unei sesizări cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal, de către Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca.

Polițiștii locali utilizează înregistrarea cu camera portabilă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, pentru a avea dovada acțiunilor precum legitimarea persoanelor, utilizarea forței de către agenți ori constatarea unei infracțiuni flagrante, principalul motiv pentru care s-a dispus purtarea unei camere de către agenți fiind pentru siguranța acestora în timpul serviciului.

În urma investigației, Poliție Locală Cluj-Napoca nu a putut face dovada respectării prevederilor legale, fiind astfel constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (imagine, voce) s-a efectuat fără îndeplinirea condițiilor de legalitate prevăzute de RGPD.

coral