Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), anunță faptul că Direcția Generală de Poliție Locală (DGPL) Cluj-Napoca a fost sancționată pentru încălcarea legislației privind privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR). O lună mai târziu, polițiștii locali din Cluj-Napoca au rămas fără body-cam-uri.

Poliția Locală Cluj-Napoca a renunțat la body-cam-urile pe care le foloseau de aproape doi ani, după ce s-a descoperit că le-au achiziționat DEGEABA. În satutul de funcționare al polițiștilor locali nu există prevedere legală pentru ca acestea să fie utilizate în exercitarea funcției. 

Lovitura pare să fii venit de la București, unde Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a stabilit că polițiștii locali de la Primăria Sectorului 4 au încălcat prevederile GDPR utilizând body-cam-urile. Decizia ANSPDCP pare că are efecte în mai multe orașe din țară, motiv pentru care polițiștii locali din Cluj-Napoca au predat aseară toate body-cam-urile pe care le aveau în dotare. 

„Ne-au chemat pe toți aseară să predăm body-cam-urile. Ni s-a spus că s-a pierdut ceva proces și că nu le mai putem utiliza. Oricum, din nefericire, au existat situații în care acele dispozitive au fost folosite împotriva noastră. Am colegi care au fost sancționați disciplinar nu doar prin sesizări de la cetățeni, ci și prin faptul că unii își sapă partenerii”, declară o sursă din Poliția Locala Cluj-Napoca, potrivit Ziar de Cluj.

coral