Inspectorul principal Gelu Călburean Virgil din cadrul Biroului Rutier a comis sâmbătă seara cel de-al doilea accident. De data aceasta băut. Prima dată a călcat o tânără, trâgând-o după mașină câțiva metri, informează Ziar de Cluj.

Sâmbătă seara, în schimb, polițistul s-a ales cu dosar penal, după ce a produs un accident pe strada Soporului.

Potrivit surselor Ziar de Cluj, Călburean se întorcea de la clasicul ”tăiat de porc”, conducând un ford tranzit și având o alcoolemie de 0.56 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a distrus gardul unei familii care l-a observat că era vizibil în stare de ebrietate și a ales să sune la 112 pentru a raportat accidentul. 

Dat fiind că domul Călburean e o ”personalitate”, însuși Dan Crișan, șeful Serviciului Rutier Cluj s-a ocupat de procedurile legale. Călburean a fost testat de două ori și s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. 

„La data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 18.40, pe strada Soporului din municipiul Cluj-Napoca a avut loc un eveniment rutier din care au rezultat doar pagube materiale. Conducătorul, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din municipiul Turda, care se deplasa cu autoturismul din direcția Colonia Sopor spre municipiul Cluj-Napoca, ar fi părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu gardul unui imobil. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării probelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal. De asemenea, conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări pe linie internă, conducătorul autoturismului având calitatea de polițist. În momentul producerii evenimentului rutier, acesta se află în afara orelor de program”, arată IPJ Cluj.

Gelu Călburean s-a remarcat într-un cerc restrâns de polițiști clujeni care au legături cu anumiți politicieni din Cluj și București. Potrivit surselor, bărbatul se va prezenta mâine dimineață la Resurse Umane pentru a se cere la pensie, dat fiind că are vârsta necesară. Cu toate acestea, IPJ Cluj urmează să demareze procedura de cercetare disciplinară a acestuia, care va fi suspendată până la soluționarea dosarului penal. 

Un sfârșit de carieră similar l-a avut și comandantul de la Câmpia Turzii, Dorel Fodorean, prins și el băut la volan. Atâta tot că n-a provocat accidente precum Călburean. 

Spuneam la început că Gelu Călburean este recidivist. În urmă cu mai bine de 10 ani, Călburean a provocat un alt accident rutier, în care victima, Nicoleta C. a fost efectiv târâtă sub roțile mașinii, pe strada Bună Ziua, din Cluj-Napoca. Dosarul a fost închis fără să vadă ușile instanței, deși fata fusese rănită grav. S-a consemnat atunci că Gelu Călburean nu a adaptat viteza la condițiile meteo. Nici vorbă despre vreo alcoolemie înregistrată. 

„Având în vedere cele solicitate, sunt abilitat să vă comunic următoarele: În dosarul penal cu nr. 3164/P/2011 s-a dispus soluția încetării urmăririi penale, la data de 08.05.2012, ținând cont de faptul că între învinuit și partea vătămată a intervenit împăcarea.  În fapt, în cauză s-a reținut că:

La data de 16.03.2011, învinuitul se deplasa pe str. Bună Ziua dinspre Calea Turzii la volanul autoturismului său, iar în fața sa rula autovehiculul condus de o martoră. Ajunsă la trecerea de pietoni semnalizată şi marcată corespunzător din dreptul imobilului cu nr. 25A de pe str. Bună Ziua, martora a observat cu întârziere faptul că partea vătămată se afla în traversarea părţii carosabile, astfel că a frânat în ultimul moment, a tras stânga de volan şi a pătruns pe contrasens pentru a evita impactul cu pietonul. În urma manevrei bruşte, autoturismul a intrat în derapaj şi a intrat într-un impact uşor cu partea vătămată, dezechilibrând-o. Învinuitul, întrucât nu rula cu o viteză adaptată condiţiilor de drum umed, a intrat în impact frontal cu partea vătămată, pe care a proiectat-o pe carosabil şi din cauza faptului că autoturismul a intrat în derapaj, a prins victima sub maşină şi a târât-o până ce autoturismul s-a oprit în autobuzul marca Renault, care era oprit în staţia Ratuc. Din autobuz au coborât mai multe persoane care au eliberat victima de sub autoturismul şi care a rămas întinsă şi nemişcată până la sosirea echipajului ambulantei. În urma evenimentului rutier, partea vătămată a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale”, ne-a precizat despre dosar procurorul Mirel Toader, de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. 

De data aceasta lucrurile au stat altfel. Iar Călburean are opțiunea să se retragă în zilele următoare și să se bucure de pensia călduță cu care să-și plătească avocatul pentru noul dosar penal. Sau să rămână în Inspectorat unde e cercetat disciplinar și ar urma să fie pus la dispoziție.  coral