Andrei Crișan, polițist al Secției 1 de Poliție Cluj-Napoca, este acuzat de un clujean de înșelăciune și instigare la violență. În urma sesizării unor nereguli la nivelul unui autoturism pe care bărbatul voia să îl achiziționeze, polițistul și-ar fi împins clientul, provocându-l la violență, potrivit declarațiilor celui din urmă. De asemenea, Andrei Crișan ar refuza să restituie bărbatului clujean avansul de 200 de euro, plătit conform înțelegerii dintre cei doi.

Un clujean îl acuză pe polițistul Andrei Crișan din cadrul Secției 1 de Poliție Cluj-Napoca de înșelăciune și instigare la violență.

Un potențial client a declarat pentru Gazeta de Cluj că a decis să își cumpere o mașină dintre cele patru postate pe platforma OLX de către polițistul Andrei Crișan. Concret, este vorba de un Volkswagen Passat B8 Matrix, Full led, Virtual cockpit, cu plasmă, la 12.999 euro (preț negociabil).

Clientul a discutat cu domnul polițist și au stabilit să se întâlnească săptămâna trecută, marți, pe 22 octombrie, seara, pentru a vedea mașina. Potrivit declarațiilor bărbatului, mașina era parcată undeva mai la întuneric, și fiind și seară, detaliile nu erau foarte vizibile și clare.

Bărbatul a mers să vadă mașina, i-a plăcut și a plătit un avans de 200 de euro, după cerințele polițistului, astfel încât autoturismul să nu intre ulterior în posesia unui alt client.

În anunțul postat de către polițist, proprietarul autoturismului menționa că mașina deține cauciucuri de iarnă, însă la fața locului s-a constatat că, de fapt, autoturismul nu avea decât cauciucuri de vară. Aceasta însă nu este singura problemă întâmpinată. Potrivit declarațiilor clientului, geamul din spate al mașinii era spart și lipit cu bandă neagră, lucru care nu era vizibil la întuneric, în seara în care clientul s-a întâlnit cu proprietarul mașinii.

Pe 22 octombrie, în joia aceleiași săptămâni, bărbatul a remarcat toate aceste probleme și a cerut polițistului Andrei Crișan să îi returneze avansul. Acesta a refuzat, s-a arătat foarte deranjat de situația întâmpinată și, aflându-se într-o zonă supravegheată de camere video, a instigat clientul la violență, împingându-l. Bărbatul susține că nu a ripostat.

Volkswagen-ul Passat pe care clientul clujean voia să îl achiziționeze a ajuns să fie postat ulterior pe un alt cont de pe platforma OLX, de data aceasta vizând zona Capitalei, a mai evidențiat clientul.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu polițistul Andrei Crișan de la Secția 1 de Poliție Cluj-Napoca pentru a-i cere un punct de vedere în legătura cu situația în cauză. Polițistul recunoaște că s-a întâlnit cu clientul, însă a dorit să rămână rezervat în privința declarațiilor, susținând că, dacă va fi cazul, organele competente își vor face treaba.

Andrei Crișan a mai afirmat că al său client este cercetat sau chiar condamnat pentru evaziune fiscala cu autoturisme din Germania. Cu toate acestea, niciun dosar nu este înregistrat pe numele clujeanului acuzat de polițistul Andrei Crișan.

Afaceri ilegale cu mașini

Aflându-se în funcția de polițist, Andrei Crișan nu are dreptul să practice o altă activitate. Din punct de vedere legal, polițistului îi este interzis să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ. 

Subsemnatul susține că mașinile postate sunt ale fratelui său. Cu toate acestea, el s-a întâlnit cu clientul interesat de achiziția autoturismului, căruia refuză să îi restituie avansul de 200 de euro, potrivit declarațiilor celui din urmă. Polițistul susține că mașina în cauză este singura care se află în posesia sa.

Celelte 4 autoturisme care sunt postate pe platforma OLX spre vânzare sunt: un BMW X1 Automat Navi Xenon Panoramic (9.450 euro, negociabil), un BMW 320 D F30 Navi + automat (9.999 euro, negociabil), o Dacia Duster 4×4 1.5 Diesel Prestige Moka Brown (6.250 euro) și un Volkswagen Passat B8 Highline automat navi (10.999 euro, negociabil).

Funcțiile sau activitățile susmenționate se pot exercita fără a afecta îndeplinirea atribuțiilor funcției de polițist și, după caz, a obligațiilor prevăzute la art.44 din Legea nr. 360/2002, privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

Polițistul care intenționează să exercite funcțiile sau activitățile respective este obligat să informeze șeful unității, printr-un raport scris, care trebuie să cuprindă:

a) denumirea și obiectul de activitate al entității;

b) date referitoare la funcțiile/activitățile pe care urmează să le exercite;

c) programul de lucru;

d) drepturile și obligațiile pe care le are în cadrul entității respective;

e) asumarea faptului că funcția exercitată în sectorul privat nu este în legătură directă sau

indirectă cu atribuţiile exercitate ca polițist, potrivit fișei postului;

f) orice alte date pe care le apreciază ca fiind utile.

După înregistrare, raportul se depune la structura de resurse umane.

Polițistul are obligația de a informa șeful unității, în termen de 5 zile de la data la care intervin schimbări cu privire la exercitarea funcțiilor sau activităților în afara locului de muncă.

Polițiștilor le este interzis:

– să aibă, direct sau prin intermediari, într-o unitate supusă controlului unităţii de poliţie din care face parte, interese de natură să compromită imparţialitatea şi independenţa acestuia.

– să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;

– să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

– să candideze pentru autorităţile administraţiei publice locale, Parlamentul României şi pentru funcţia de Preşedinte al României;

– să exprime în public opinii contrare intereselor României;

– să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

– să adere la secte, organizaţii religioase sau la alte organizaţii interzise de lege;

– să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu excepţia calităţii de acţionar;

– să exercite activităţi cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea şi demnitatea poliţistului sau a instituţiei din care face parte;

– să deţină orice altă funcţie publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învăţământ, a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică( a se vedea excepțiile de la subcapitolul „Alt loc de munca”).

Interdicție folosire simboluri. Se interzice folosirea de către o persoană care exercită o demnitate publică sau o funcție publică dintre cele prevăzute în prezentul titlu, în interes privat, a simbolurilor care au legătură cu exercițiul demnității sau funcției sale.

Interdicție folosire nume/calitate. Se interzice folosirea sau permisiunea de a folosi numele însoțit de calitatea persoanei care exercită demnitățile publice și funcțiile publice prevăzute în prezentul titlu în orice formă de publicitate a unui agent economic român sau străin, precum și a vreunui produs comercial, național sau străin.

Interdicție imagine/nume/voce/semnătura. Se interzice folosirea sau permisiunea de a folosi imaginea publică, numele, vocea sau semnătura persoanei care exercită demnitățile publice și funcțiile publice prevăzute în prezentul titlu pentru orice formă de publicitate privitoare la o activitate care aduce profit, cu excepția publicității gratuite pentru scopuri caritabile.

Interdicție exploatare informații. Se interzice persoanelor care exercită o demnitate publică sau o funcție publică dintre cele prevăzute în prezentul titlu folosirea sau exploatarea directă sau indirectă a informațiilor care nu sunt publice, obținute în legătura cu exercitarea atribuțiilor, în scopul obținerii de avantaje pentru ei sau pentru alții.

Sursa: Gazeta de Cluj coral