România și Bulgaria nu vor intra în Schegen de la 1 ianuarie 2023. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie. Miniştrii europeni de interne analizează, la Bruxelles, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. 

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin

Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat într-o postare pe pagina sa de Facebook faptul că opoziția nedreaptă a Austriei este un „cadou de Crăciun gratuit pentru Vladimir Putin” și avertizează că vor exista consecințe pentru austria în „urma acestui vot absurd”.

„Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european”, adaugă liderul PSD.

„Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație”, mai afirmă Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor: Veto-ul Austriei, o atitudine imorală, lipsită de argumente solide, un joc politic mizerabil

Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine 'incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil', a afirmat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

"O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene", a precizat liderul UDMR pe Facebook.

Potrivit acestuia, România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre, "iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare".

"România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană", a transmis vicepremierul Kelemen Hunor. 

Corina Crețu: „Mai avem o speranță pe 15 decembrie”

Europarlamentarul Corina Crețu a declarat pe pagina sa de Facebook că România mai are o speranță la aderarea în Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Uniunii Europene de pe 15 decembrie.

„Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că țara sa consideră Bulgaria nepregătită. Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit, în opinia mea, să solicite vot separat pentru România și Bulgaria. Mai avem speranța Consilului Uniunii Europene din 15 decembrie. Cred că se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni. Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect. Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României în spațiul Schengen. Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”, a precizat Corina Crețu.

Cătălin Drulă: „Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă”

Președintele USR, Cătălin Drulă, condamnă decizia Consiliului JAI și poziția guvernului austriac, pe care a numit-o discriminatorie față de România.

„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă.Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor. Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec.În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a precizat Cătălin Drulă.

Dacian Cioloș: „Poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat”

Europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că poziția guvernului Austriei denotă „cinism la rang de politică de stat” și argumentează că decizia ar fi putut fi alta dacă politicienii români s-ar fi concentrat mai mult pe dezbateri și negocieri ferme cu liderii europeni, decât pe propriul discurs.

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii. Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României. Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă. Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali. România are nevoie de lideri politici care știu să negocieze, care pot să propună și să susțină argumentele noastre, care au o viziune și un plan pe termen lung, care sunt fermi și joacă de pe poziții egale cu șefii de stat sau de guvern din celelalte țări. Ca cetățeni și lideri politici, avem câteva lecții de învățat de aici, lecții pe care ar fi trebuit să le fi învățat de mult. De aceea, calm și de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a precizat Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook, arată Euronews.ro

coral