O intervenție inedită a avut loc marți la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca și a reprezentat șansa la o viață mai bună pentru o tânără de 19 ani. 

Reprezentanții ICUTR au declarat pentru Cluj24 că a avut loc o prelevare de rinichi de la donator viu, folosind laparoscopia 3D, recoltare realizată de echipa condusa de șef lucrări dr. Florin Elec.

”Rinichiul recoltat de la mamă a fost transplantat fiicei de echipa condusă de dr. Silviu Moga. Ambele intervenții au fost un succes”, au spus reprezentanții institutului.

Dr. Florin Elec a explicat că prelevarea rinichiului a avut loc de la o mamă de 42 de ani din județul Hunedoara iar ulterior rinichiul a fost transplantat fiicei de 19 ani.

”Sistemul laparoscopic 3D îl folosim din 2019 iar marți am realizat o prelevare a unui rinichi, o intervenție minim invazivă care oferă un grad ridicat de precizie. Prelevarea a durat aproape 2 ore. Noi preferăm întotdeauna un donator viu, deoarece oferă cel mai bun rezultat pe termen lung. Fiica de 19 ani suferea de insuficiență renală, era pe lista de așteptare pentru transplant și făcea dializă de un an”, a spus Elec.

Transplanturile renale continuă la ICUTR

La ICUTR Cluj au fost realizate în acest an 26 de transplanturi renale, din care 11 de la donator viu, din care 2 pediatrice.

În 2019 au fost realizate 102 transplanturi, din care 5 pediatrice, iar în 2020, în pandemie, numărul s-a redus la 68, din care 7 pediatrice.

coral