Cu un "se poate", un medic a spulberat un mit. Se poate face medicină ca afară şi la sat, în România. Ana Şestacova a ridicat într-o comună din Braşov un centru unde pacienţii primesc îngrijiri de calitate 24 din 7. A investit din banii ei zeci de mii de euro, din dragoste pentru comunitate. Şi, ca să le ofere un exemplu şi celor care conduc sistemul de sănătate – aflat într-un impas continuu, arată ObservatorNews.

Ana Şestacova are o inimă atât de mare, încât o poate împărţi la peste o mie. Atâţia pacienţi are în grijă şi fiecăruia îi ştie numele şi suferinţele.

Când intri în cabinetul ei primitor din Feldioara, ţi-e greu să crezi că eşti într-un sat din România. Şi totuşi se poate. De patru ani, localitatea se mândreşte cu un centru de permanenţă care concurează cu orice unitate de primiri urgenţe dintr-un spital de la oraş. Totul, de la aparatura performantă, până la stocurile medicale, i se datorează Anei Şestacova, care a investit 30 de mii de euro, pentru a deschide acest centru. Şi a făcut-o din cel mai simplu şi firesc motiv.

Ana Şestacova, medic de familie: Pentru că mie, ca om, mi-ar plăcea să fie aşa. Totdeauna am empatizat cu pacientul şi am pus pacientul pe primul loc. L-am făcut după propriul gust şi după propria nevoie probabil.

Pentru Ana Şestacova, este al doilea cabinet pe care îl ridică într-un sat din Braşov. Pentru oamenii din Feldioara, e primul loc unde pot primi ajutor medical la doi paşi de casă, la orice oră, în condiţiile în care peste 300 de comune din România nu au medic de familie.

Marcela Ianoş, pacientă: Nu-mi venea să cred, am crezut că am ajuns într-un alt loc… să nu zic ţară… foarte modern, vedeţi cum arată totul.

(Ana Şestacova): Aia este satisfacţia maximă a oricărui medic. Când un pacient vine şi spune: "Vă mulţumesc. M-aţi ajutat."

(Reporter): Cu ce vă mândriţi în acest centru cel mai mult?

(Ana Şestacova): Cu echipa. Ţin foarte mult la echipa mea şi sunt nu mândră, foarte mândră. Totdeauna am avut oameni în spate. Realizările personale pot spune că sunt începute din Cluj, de acea familie din Spitalul Municipal şi Spitalul Pediatrie 2 şi le mulţumesc pe această cale pentru că de la acei oameni am învăţat ce înseamnă medicina cu adevărat.

Pentru ea, medicina înseamnă să-şi pună pacienţii mai presus de sistem. Să vindece inclusiv boli la care nimeni nu s-ar fi gândit. Aşa s-a specializat în podologie – ramură care tratează afecţiunile piciorului, atât de frecvente la sat.

Ana Şestacova, medic de familie: Noi avem o populaţie îmbătrânită, mai ales în mediul rural. Oamenii ăştia muncesc foarte mult, muncesc în câmp, muncesc acasă. Au şi mâinile şi picioarele muncite. Pe mâinile şi picioarele pacientului de multe ori poţi citi viaţa lui.

dr. Florin Laurenţiu, medic de familie: Este una dintre cele mai bune profesioniste din judeţ. E condusă tot timpul de spiritul de a învăţa, de a şti cât mai multe.

În urmă cu trei ani, Ana Şestacova a înfiinţat la Braşov Patronatul Medicilor de Familie. Şi de atunci luptă împreună pentru a vindeca sistemul medical din România. Visează la o ţară fără deficit de medici… şi fără birocraţie.

Ana Şestacova, medic de familie: Cred că e momentul ca medicina să treacă la următorul nivel. Să scăpăm de hârtie. Să protejăm frumuseţea acestei ţări. Pentru că frumuseţea naturii din România cred că depăşeşte multe alte ţări renumite.

În cabinetul ei, foloseşte doar hârtie reciclabilă. Şi îi cere statului să pună la punct un sistem informatic, prin care pacienţii să-şi poată accesa dosarul medical, iar reţetele şi recomandările să fie înlocuite cu bilete virtuale.

(Ana Şestacova): Vă daţi seama câţi copaci am economisi numai aşa? 11 mii de medici. Fiecare cu cel puţin 20 de pacienţi pe zi.

(Reporter): Ce aţi învăţat de la pacienţii dumneavoastră?

(Ana Şestacova): Cred că ce înseamnă suferinţa. Cu adevărat. Dacă o să mă întrebaţi de ce are nevoie România, o să spun de sănătate. Dar şi de medici! coral