Daciana Loi a ajuns în atenția presei și a clujenilor cu suflet mare în urmă cu câțiva ani când, din dorința de a face bine a început să ajute copiii mai puțin norocoși. Unora le-a dăruit haine, altora caiete, o familie a primit o casă ca să nu mai fie nevoită să doarmă în scări de bloc, iar copiii cu nevoi speciale din Huedin au primit un centru unde pot face terapie. 

Daciana Loi este o profesoară din Huedin, care își ocupă timpul liber oferind unor copiii, cu care viața a fost prea dură, o mână de ajutor. Lună de lună, cu mașina încărcată, merge în vizită la cei 80 de copiii pe care îi are în vedere și le duce un coș de cumpărături, strictul necesar. Pe lângă asta, încearcă să le ofere haine, cărți și toate cele trebuincioase pentru a avea o copilărie (mai) fericită.

Povestea Dacianei și ai celor 80 de copiii începe în urmă cu 8 ani, din dorința de a face bine. Acum, a devenit dependentă de zâmbetele și îmbrățișările lor calde. Însă ceea ce face ea este prea mult pentru un singur om, așa că are ajutorul constant a Timeei Vincze și al lui Lucian Torok. De asemenea, o mână de oameni cu suflet mare donează lunar o sumă modică pentru ca cei mici să primească în fiecare coșul care le este atât de necesar.

„Merg lunar să îi văd, pe toți. Merg la ei și dacă nu mă duc mi se face dor de ei. Oameni care știu ce fac, îmi spun cazurile, însă nu suport să îmi spună cineva: Nu-i iei și pe ăia? Că am auzit de ei. Nu îi iau până persoana care m-a contactat nu îmi spune ce a făcut ea pentru micuți. Ce a făcut să îi ajute, un minim de efort. Și apoi merg și eu și fac ce pot. Lunar le duc alimentele de bază, un coș de cumpărături. Dar dacă aflu că nu au papuci sau tigaie, spre exemplu, îi ajut și cu asta. Și problemele medicale mi le comunică mie și încercăm să le rezolvăm. Pentru coșul lunar de alimente mă bazez pe sprijinul grupului Crăciunei și Crăciunițe, unde fiecare membru al grupului își asumă 20 de lei pe lună, pe care să îi doneze. Nu e mult, e cât un pachet de țigări. Sunt banii pe care mă pot baza. Peste aceste fonduri mai vin oameni de bine, oameni buni, care virează o anumită sumă în contul asociației umanitare pe care o am. Mai sunt și firme care vor să sponsorizeze pe baza unui contract de sponsorizare”, povestește Daciana Loi.

După 8 ani de voluntariat nu este pregătită să renunțe, ba mai mult, zâmbetele și fericirea micuților îi dau energia necesară să continue.

„Peste 8 ani de voluntariat. Ani în care am strâns comori în suflet, comori de zâmbete, de ochișori fericiți, de imbratisari și de iubire pură de copil. Ani în care am trăit viața în forma ei cea mai frumoasă, în dăruire și satisfacții. Pentru că ce e mai frumos decât să vezi copii fericiți? Iubirea lor, zâmbetele lor, fericirea din ochișorii lor atunci când ne văd, merită tot efortul”, a spus Daciana Loi.

Fiindcă se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun îi va vizita pe micuți și le va duce ghete și haine groase. Orice ajutor este bine-primit pentru ca micuții să simtă cu adevărat atmosfera Crăciunului. Cei care doresc să facă o faptă bună găsesc mai multe detalii pe pagina asociației.

 

coral