Adolf Hitler a fost unul dintre cei mai fioroși lideri ai lumii. Numele său este legat de atrocitățile la adresa evreilor. Acesta a fost cancelarul Germaniei între anii 1933 şi 1945, dictatorul Germaniei Naziste între 1934 şi 1945 şi personaj principal în cel de-al Doilea Război Mondial. Puțină lume știe de faptul că o femeie, pe nume Käthe Heusermann, a identificat cadavrul lui Hitler, care s-a sinucis pe 30 aprilie 1945.

Cine a fost Käthe Heusermann

Käthe Heusermann s-a născut la Berlin, într-o familie din clasa de mijloc. Era interesată să studieze stomatologia și spera să devină dentist într-o bună zi. La începutul anilor 1930, aceasta a început să lucreze pentru un dentist evreu. Dar dentistul a fugit din Germania când partidul nazist a ajuns la putere. După aceea, a început să lucreze pentru dr. Hugo Blaschke, care în curând va deveni medicul dentist personal al lui Adolf Hitler. În următorul deceniu, Heusermann și dr. Blaschke aveau să aibă grijă de dantura liderului nazist și a soției acestuia, Eva Braun.

Când armata sovietică a ajuns la Berlin, în anul 1945, toată lumea era disperată să-l găsească pe Führer cât mai repede. În cele din urmă, soldații i-au descoperit doar cadavrul lui Hitler, care era carbonizat și imposibil de identificat. Numai dinții lui Hitler rămăseseră intacți, așa că sovieticii au încercat să dea de medicul său dentist, dar fugise din Germania.

În schimb, au găsit-o pe asistenta dentistului, Käthe Heusermann, care îl trata pe Hitler în ultimul deceniu și era foarte familiarizată cu dantura liderului. Foarte important de precizat este faptul că lui Käthe i s-a propus, la un moment dat, să plece din Berlin cu apropiații lui Adolf Hitler, dar aceasta a refuzat.

Sovieticii au confirmat, în cele din urmă, moartea lui Hitler prin Käthe Heusermann.

Ani mai târziu, Käthe Heusermann a scris despre momentul în care sovieticii i-au pus dantura lui Hitler în mână:

„Am luat proteza dentară în mână și am căutat un semn inconfundabil. L-am găsit-o imediat, am inspirat adânc și am spus: „Aceștia sunt dinții lui Adolf Hitler”. Am fost copleșită cu mulțumiri.”

Coșmarul trăit de femeia care a identificat cadavrul lui Hitler

Käthe a crezut că, odată ce liderul nazist a fost identificat, armata sovietică a va lăsa în place, însă a fost doar începutul calvarului pentru ea.

Uniunea Sovietică nu a dorit ca lumea să știe despre moartea lui Hitler. Stalin a păstrat secretul, în ideea că va folosi această informație în favoarea sa, la un moment dat. Heusermann a fost transportată în secret la Moscova, băgată la închisoare și anchetată ani de zile. Și-a petrecut următorii șase ani în izolare, fără ca vreun proces să aibă loc.

„În august 1951, am fost în cele din urmă acuzată, prin participarea mea voluntară la tratamentul dentar al lui Hitler, [au spus] că am ajutat statul burghez german să prelungească războiul.”, a dezvăluit fosta asistenta Käthe Heusermann.

În urma acestor acuzații, Heusermann a fost deportată într-un gulag siberian. Închisoarea se afla la aproximativ 4000 de kilometri distanță de Moscova. În Siberia, fosta asistentă a lui Hitler a fost pusă la muncă forțată. Din cauza condițiilor grele în care trăia, Käthe a devenit tot mai slabă, neputând să-și mai facă norma. Drept pedeapsă, gardienii i-au tăiat din porția de mâncare.

Familia a declarat-o moartă

În 1955, Germania de Vest a negociat eliberarea prizonierilor și, în cele din urmă, Käthe a ieșit din gulagul siberian. S-a întors în Germania, unde a aflat că familia ei o declarase moartă. Logodnicul ei de la acea vreme se căsătorise cu o altă femeie. A continuat să trăiască în Germania pentru tot restul vieții. A murit în 1993, la vârsta de 83 de ani, în orașul german Düsseldorf.

Elena Kagan, unul dintre agenții sovietici care au găsit-o pe Heusermann, a scris în cartea sa, „Memoriile unui interpret de război”:

„Dacă nu am fi găsit-o pe Käthe..Hitler, așa cum dorea Stalin, ar fi rămas un mit și un mister”, a scris ea. „Dar ce suferință a trebuit Käthe Heusermann să suporte”, a continuat autoarea. coral