Primăria comunei Suteşti este executată silit de o trupă de lăutari din Satu Mare care a cântat acum aproape nouă ani la o sărbătoare a localităţii şi căreia nu i-a fost plătit onorariul.

În consecință, au fost scoase la licitaţie inclusiv cele două microbuze şcolare din localitate, care deservesc 140 de elevi.

Primarul localităţii, Alin Dumbravă, a declarat, marţi, că datoria iniţială către această trupă de lăutari, de 25.000 de lei, a ajuns în prezent la 520.000 de lei, deoarece au fost prevăzute penalităţi foarte mari în contractul încheiat cu aceşti artişti de către reprezentanţii comunei de la acel moment.

“Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local. Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei – utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate”, a declarat primarul din Suteşti.

El a menţionat că nu are în momentul de faţă soluţii pentru a le asigura elevilor din localitate transportul după ce microbuzele vor fi vândute, în situaţia de a merge pe jos la şcoală fiind peste 100 de copii.

“Avem 140 de copii la şcoala gimnazială din localitate şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situaţie şi vă daţi seama că sunt foarte revoltaţi, însă nu avem alte posibilităţi să achităm datoria”, a mai adăugat primarul din Suteşti.

Comuna Suteşti este o localitate cu o populaţie de circa 2.000 de locuitori şi un buget anual ce nu depăşeşte 2,5 milioane de lei, situată într-o zonă viticolă din apropierea municipiului Drăgăşani.

coral