După cum informam în această dimineață, reprezentanți ai Prefecturii Cluj s-au deplasat la Luna în comunitatea de romi unde a izbucnit focarul de coronavirus.

Subprefectul Irina Munteanu recunoaște că actuala legislație nu permite luarea unor măsuri ferme precum izolarea și carantinarea dar un echipaj de poliție va rămâne permanent în zonă pentru a limita pe cât posibil deplasările.

Din păcate nici testarea în masă nu va fi făcută.

„Având în vedere carențele legislative, nu am putut dispune nici efectuarea unei testări în masă, nici o eventuală izolare la domiciliu a persoanelor.

În schimb, se vor intensifica măsurile de control efectuate de Poliție și Jandarmerie, în zonă și se va menține o echipă operativă în cartierul respectiv, pentru limitarea pe cât posibil a mobilității cetățenilor.”, explică Irina Muntean, subprefectul judetului Cluj pentru refleqtmedia.ro

Patru cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost confirmate recent la Luna în comunitatea de romi. Practic vorbim de o transmisie comunitară, iar amploarea fenomenului ar putea fi mult mai mare.

La rândul său primarul Aurel Giurgiu s-a deplasat în comunitatea de romi a stat de vorbă cu aceștia le-a explicat măsurile igienico-sanitare ce trebuie respectate pentru a preveni răspândirea virusului dar gradul de infectare poate fi mult mai mare având în vedere interacțiunea persoanelor depistate pozitiv cu mulți locuitori ai zonei, s-au împărțit măști de protecție dar totul depinde de gradul de conștientizare al pericolului și de responsabilitatea fiecărui membru al comunității respective și de modul în care aceștia trebuie să respecte anumite reguli.

coral