O vârstică cu probleme grave de inimă a fost salvată printr-o intervenție realizată în premieră în România de medicii clujeni.

Intervenţia, făcută în premieră în România, le dă speranţa la viaţă vârstnicilor. O bătrână cu grave probleme de inimă a fost salvată în acest fel, întrucât la 87 de ani, o operaţie pe cord deschis ar fi fost prea riscantă. Medicii din Cluj au reuşit „să-i repare” inima fără bisturiu, relatează Observator News.

Fără tăieturi, fără operație pe cord deschis, medicii fac minuni la Spitalul de Cardiologie din Cluj. Valva mitrală nu se mai închidea, iar vârstnica avea zilele numărate. O intervenţie chirurgicală ar fi fost mult prea riscantă. Singura salvare, o procedură inovatoare, fără bisturiu. Medicii clujeni l-au avut alături pe doctorul Vlasis, care a venit din Grecia ca să-i ajute.

„Cele două foiţe ale valvei mitrale sunt aduse împreună, sunt prinse împreună cu o agrafă şi astfel gradul de insuficienţă este mult, mult redus”, a spus dr. Camelia Nandrean, medic specialist cardiolog.

Procedura seamănă cu cea a montării unui stent, doar că în loc de stent, este implantat un dispozitiv în formă de clips. Intervenţia durează două ore. Costă peste 10.000 de euro, dar este unica șansă pentru pacienții mai în vârstă, în cazul cărora operațiile cu bisturiul pe cord deschis sunt riscante. Recuperarea este rapidă: durează doar câteva zile.

 

coral