Adrian Constantin, un matematician originar din Timişoara şi stabilit în Austria, a obţinut cel mai valoros premiu acordat oamenilor de ştiinţă din Austria. La Timişoara, Adrian Constantin a urmat cursurile Liceului „Nikolaus Lenau”, care se poate mândri şi cu doi laureaţi ai Premiului Nobel: Herta Müller şi Stefan Hell.

„Cel mai important premiu ştiinţific acordat în Austria, în valoare de 1,5 milioane de Euro, tocmai a fost câştigat de un matematician român, născut la Timişoara (unde a şi făcut liceul Lenau): Adrian Constantin”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Vlad Mixich, potrivit căruia „Adrian Constantin este unul dintre cei mai citaţi matematicieni din lume şi premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu sunt laureaţi Nobel, câştigătorul e mediatizat şi cei mai importanţi politicieni austrieci se trag în poză cu el”. Potrivit lui Mixich, „în toată presa austriacă a fost anunţat că în acest an «un matematician născut în România» a câştigat prestigiosul premiu pentru cercetarea lui în domeniul modelării matematice a mişcării valurilor şi curenţilor, dar şi pentru numărul mare de cercetători de vârf care s-au format în echipa lui”. Imagini de la decernarea premiului obţinut de Adrian Constantin au fost publicate şi pe site-ul Universităţii din Viena, unde Adrian Constantin este profesor la Facultatea de Matematică. Potrivit Universităţii din Viena, matematicianul a declarat că va folosi premiul pentru a cerceta curenţii de val din atmosferă.

Potrivit rador.ro, agenţia de presă a Radio România, juriul care i-a acordat premiul lui Adrian Constantin a fost unul internaţional şi a fost format din opt oameni de ştiinţă de top, inclusiv doi câştigători ai Premiului Nobel. Potrivit sursei citate, juriul şi-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuţiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”. „Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele investigării matematice riguroase a singularităţilor în ecuaţiile diferenţiale parţiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat preşedintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester), citat de rador.

Rador mai arată că matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile şi curenţii din oceane şi din atmosferă. Pe de altă parte, interesul său pentru cercetare devine tangibil atunci când descrie aplicaţiile practice cu care s-a ocupat în ultimii ani. Este vorba despre modelarea matematică a curenţilor şi valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar şi în dezastrele naturale, precum tsunami.

Potrivit site-ului Facultăţii de Matematică a Universităţii din Viena, citat de rador.ro, Adrian Constantin este lider mondial în teorie şi în aplicarea ecuaţiilor diferenţiale parţiale neliniare. Două dintre articolele sale se numără printre cele mai citate 10 lucrări publicate vreodată de revistele în care apar, care, la rândul lor, se situează printre cele mai prestigioase din întreaga matematică: Acta Mathematica şi Inventiones Mathematicae. Adrian Constantin s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat o şcoală de limbă germană (Liceul Nikolaus Lenau). Adrian Constantin a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa. Şi-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel şi de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia şi mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universităţii din Viena.

 

coral