Primăria municipiului Bistriţa a fost amendată de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu cu 50.000 de lei pentru că a ridicat o nouă staţie de asfalt, lângă cea veche, fără a obţine acordul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud.

Potrivit informaţiilor furnizate joi AGERPRES de către comisarul-şef al APM Bistriţa-Năsăud, Graţian Morariu, administraţia locală este obligată să demonteze construcţia şi să aducă terenul la starea iniţială, având termen de conformare până la data de 27 decembrie.

"Eu m-am dus la control, am găsit staţia ridicată cu decizie de respingere a solicitării acordului de mediu şi, ca atare, a trebuit să aplic Legea 292/2018, care spune că trebuie să dau sancţiune şi, ca sancţiune complementară, să desfiinţeze lucrările efectuate şi să aducă terenul la starea iniţială", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

Acţiunea de control a Gărzii de Mediu a avut loc în 27 septembrie şi a venit ca urmare a unei sesizări făcute la începutul lunii august.

APM Bistriţa-Năsăud a respins în luna iunie solicitarea de emitere a acordului de mediu, având în vedere că lucrările de construcţie fuseseră demarate înainte de a se cere acest acord.

De altfel, în luna mai, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, anunţase pe pagina sa de Facebook că noua staţie de mixturi asfaltice era aproape de finalizare, fundaţiile pentru montarea componentelor fiind realizate în proporţie de 95% şi fiind instalate deja predozatoarele pentru agregate, filtrul şi uscătorul.

Noua staţie de asfalt a costat aproximativ 3,6 milioane de lei şi urma să o înlocuiască pe cea veche, care funcţiona din 1968, şi să aibă o capacitate de producţie de 40-60 de tone de mixturi asfaltice pe oră.

coral