Primăria începe un proces în replică împotriva asociației Primăvara Clujeană pe fondul nerespectării hotărârii de reziliere a contractului. Se pare că reclamația făcută atât din partea municipiului ( prin primarul Emil Boc precum) precum și din partea consiliului local este un răspuns adresat reclamației anterioare făcută de Asociația Primăvara Clujeană la începutul lunii septembrie a anului în curs.

Începuturile parteneriatului dintre Primăria Cluj-Napoca și Asociația Primăvara Clujeană datează de pe vremea fostului primar Sorin Apostu. Contractul avea la bază renovarea, amenajarea și menținerea în bune condiții a bazei sportive Dan Anca. Se pare că Apostu a întocmit un contract de asociere cu fundația respectivă, pentru ca mai apoi el să o controleze cu scopul de a scoate sume considerabile de pe urma închirierii bazei sportive. Mai mult, Ioan Bene, apropiat al fostului primar și condamnat penal în mai multe dosare ar fi avut în plan să își construiască acolo o sală de evenimente.

Probleme cu baza sportivă nu au întârziat să apară. Situată în Gheorgheni, baza sportiva Dan Anca a fost multă vreme locul de antrenament al tinerilor fotbaliști ai Clujului. Anul trecut, însă, din cauza unori probleme legale și a unor presupuse retrocedari de teren, sportivi U Cluj nu au putut să se antreneze în liniște pe o perioadă de aproape jumătate de an. Aceștia au reclamat situația primăriei.

NICIO INVESTITie din 2011 și până acum

Chiar și oficialii U au publicat pe pagina lor mai multe documente din contract care atestă că fundația nu a efectuat nicio investiție în ultimii 8 ani.

“Spuneam ca Fundația a desconsiderat încă de la început termenii asocierii cu Primăria, un exemplu la îndemâna fiind acela ca nu a realizat nicio investiție în baza, terenul sintetic, nocturna sau vestiarele fiind achitate de alte societăți comerciale. Dar, contractul ajuns la noi în ORIGINAL și prezentat astăzi, arată un nivel incredibil al sfidarii la adresa autorităților. Fundatia Primavara Clujana și-a cedat către FCU (fosta societate aflată acum în faliment) un drept dobandit prin asociere, mai exact dreptul de folosinta a bazei! Ca sa nu riste rezilierea contractului în urma unei acțiuni interzise în asociere, Fundatia Primavara Clujana impus în contract un articol prin care clubului nu poate sa informeze autoritățile publice de existența contractului “ – au declarat acestia pe site-ul oficial al echipei.”

U Cluj fiind un brand promovat si protejat de Primărie a sesizat eventuala revoltă urbană a cetățenilor din cauza acestui scandal așa că, în toamna anului trecut, mai exact 31 octombrie a fost aprobate, cu unanimitate de voturi, hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca de încetare a colaborării cu Fundația Primăvara Clujeană, pe motivul nerespectării prevederilor stipulate în contractul de parteneriat.

“Se aprobă încetarea Contractului de asociere nr. 116592 din 21.04.2011, beneficiară Fundația „Primăvara Clujană”, raportat la imposibilitatea exploatării bazei sportive, urmare a restituirii în natură, în baza Sentinței Civile nr. 289 din 6 iunie 2014, a Tribunalului Cluj, irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 1318/R/2014, a Curții de Apel Cluj, a terenului în suprafață de 2.650 mp., parte din terenul obiect al asocierii.” – se citește de pe site-ul primăriei.

Chiar și Emil Boc a ținut să iasă la rampă, încercând să explice evenimentele nefericite și cu iz fraudulos ale Fundației: Acesta a afirmat că subiectul a stârnit un interes ridicat din partea clujenilor și că baza sportivă va fi redată orașului:

“Este un subiect de maxim interes pentru Cluj și pentru cei 600 de juniori care astăzi nu se pot antrena în condiții decente. Am încercat 5-6 luni să rezolvăm această problemă pe cale amiabilă, dar nu s-a putut și ne-am atras critici serioase din partea părinților. În condițiile acestea, vom rezilia acest contract păgubos pentru interesul public al orașului și pentru Universitatea Cluj. Această bază sportivă trebuie reîntregită, astfel încât cei 600 de copii și nu numai să o poată utiliza, prin utilizarea procedurilor legale de achiziționare a suprafeței de 2.700 mp. În consecință, acesta este un prim pas, iar vineri vă așteptăm la masa negocierilor. Nu mai putem aștepta pentru că este o pasivitate prea lungă. Eu nu recomand amânarea punctului, recomand încetarea contractului. Dacă este nevoie, vom merge și în instanță. Vreau să redăm această baza sportivă orașului, comunității, fără alt parteneriat păgubos pentru viitorul copiilor. Vrem prin acest demers să reîntregim baza sportivă și să o redăm orașului”, a spus, pe un ton ridicat, edilul Clujului.

În replică la trimiterea în judecată făcută de Fundația Primăvara Clujeană pe motive de procedură, Primăria, împreună cu Consiliului local cer rezilierea contractului prin E-mail la cel mai scurt timp. Primul termen al procesului va avea loc pe 26.10.2020, arat[ Gazeta de Cluj. coral