O organizației non-guvernamentală s-a autosesizat și îi cere explicații edilului clujean, dipă ce Primăria a anunșat faptul că își propune să amenajeze malul Someșului și să taie copacii.

„NU vrem copaci tăiați inutil! Cerem Primarului Emil Boc să explice de ce e necesar să fie tăiați sute de copaci la Someș, ca acești copaci tăiați dimineața asta în cartierul Grigorescu! Copacii asigură oxigenul nostru, un singur copac la Someș producând oxigen pentru aproape 20 de clujeni. Mai mult, într-un an un copac poate aspira prin frunzele sale până la 500 de kg de impurități din aer, de exemplu de la țevile de eșapament ale mașinilor din imediata apropiere a râului”, au scris reprezentanții Someșul Nostru, pe pagina lor de Facebook.

ONG-iștii au prezentat și o serie de imagini, în care se poate observa cum angajați ai primăriei pentru amenajarea râului, au tăiat fără milă copaci sănătoși de pe malul Someșului. 

„Amenajarea Someșului nu justifică tăierea copacilor, de aceea cerem ca proiectul de reabilitare să fie recalibrat astfel încât să nu fie tăiați copacii. Plantarea altora noi la mii de euro bucata nu justifică dispariția "vegetației spontane". Dimpotrivă, cerem un culoar verde albastru la Someș, continuu, la nivel metropolitan, dar cu respect pentru natură”, au mai adăugat activiștii de la  Someșul Nostru. 

coral