Avem primul caz de variola maimuţei în România. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani, aflat acum în izolare. Tânărul s-ar fi infectat de la partenerul său, care a călătorit în mai multe ţări din Europa. În toată lumea, sunt peste 1.000 de cazuri, cele mai multe în Marea Britanie. 

Bărbatul depistat cu variola maimuţei este internat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, are simptome şi primeşte tratament. Urmează să stea izolat în următoarele 17 zile. Acesta a ajuns la spital în cursul serii trecute şi le-a spus medicilor că simptomele au debutat în urmă cu patru zile. Analizele de laborator de astăzi au confirmat faptul că este infectat cu variola maimuţei.

Primul caz de variola maimuţei în România. Bărbatul ar fi luat virusul de la partenerul lui

Bărbatul le-a mărturisit medicilor că, cel mai probabil, a luat boala de la partenerul său, care a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa, unde există deja mai multe astfel de cazuri. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti face o anchetă în acest caz, pentru a stabili dacă şi ceilalţi contacţi ai bărbatului trebuie sau nu să stea în izolare.

Peste 1.000 de cazuri de variola maimuţei în lume. România aşteaptă vaccinul

În acest moment sunt peste 1.000 de cazuri de variola maimuţei confirmate în întreaga lume, iar cele mai multe din Europa – peste 470 – au fost depistate în Anglia. În ceea ce priveşte vaccinul împotriva variolei maimuţei, România ar urma să primească 2.500 de doze, după ce Uniunea Europeană finalizează achiziţia centralizată a acestui vaccin. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea în momentul în care a anunţat că vom primi vaccinul, că aceste doze sunt destinate contacţilor direcţi ai persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu variola maimuţei.

 

coral