Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a spart tăcerea. Acesta susţine că nu l-a împușcat pe Arthur, ci un alt urs, pentru care avea autorizație, și că are și dovezi.

Scandalul uciderii celui considerat ca fiind cel mai mare exemplar de urs brun din România, vânat de prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, a pornit în urma dezvăluirilor făcute miercuri de Asociaţiile Agent Green şi VGT, Austria, care l-au acuzat de braconaj.

Pretextul uciderii ursului ar fi fost că elimină o ursoaică din Covasna, care facea stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a comentat vineri incidentul, oferind pentru prima oară perspectiva sa asupra evenimentelor.

Acesta susţine că a obţinut şi exercitat legal autorizaţia de a împuşca un urs periculos, care a pătruns frecvent în perimetrul aşezărilor din împrejurimi.

„Suma plătită e investită în programe de protecție a urșilor”

Ursul respectiv fusese eliberat special pentru a fi vânat, la solicitarea prinţului, care spune că a plătit taxa cerută de autorităţi.

„Din câte ştiu, aceste sume sunt investite, în primul rând, în programe de protecţie dedicate urşilor şi persoanelor care locuiesc în zonă”, a precizat Emanuel von und zu Liechtenstein, potrivit Mediafax, care citează krone.at.

Citește și: Ministrul Mediului: Trofeul ursului Arthur este în țară

„Însoţit de ghizi locali de vânătoare, am împuşcat animalul-problemă la 250 de metri de casele dintr-un sat”, povesteşte prinţul austriac, precizând însă că nu ar fi vorba despre Arthur.

Emanuel von und zu Liechtenstein adaugă că poate dovedi acest lucru cu ajutorul imaginilor.

Pentru familia din care provine, vânătoarea este o ocupaţie cu tradiţie îndelungată, practicată în prezent cu grijă, după cum subliniază prinţul, conform sursei citate.

Emanuel von und zu Liechtenstein a declarat că va coopera cu autorităţile române, exprimându-şi regretul pentru „falsa impresie care a rănit sentimentele multor persoane”.

Incidentul a stârnit indignarea ecologiștilor și a iubitorilor de animale, care au condamnat autoritățile române pentru ceea ce s-a întâmplat. Furia lor s-a îndreptat și împotriva prințului care a venit în România la vânătoare. coral