Executivul condus de premierul României, Ludovic Orban, a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor. Aceasta va avea structuri în toate judeţele statului şi va funcţiona cu nu mai puțin 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari. Pentru a putea acționa în protecția și salvarea necuvântătoarelor, va fi dotată corespunzător, la un nivel superior. Aceste detalii le oferea ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Însă, actul normativ întâmpină probleme serioase în domeniul respectării prevederilor constituţionale.

„Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti”, a declarat Marcel Vela.

Ordonanța de urgență încalcă prevederile constituționale

Înfiinţarea Poliției Animalelor cu ajutorul ordonanţei de urgenţă se poate dovedi a fi punctul slab în domeniul protecţiei animalelor.

Conform art. 115 alin. (6) din Constituţie, „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Ordonanţa de urgenţă prevedea posibilitatea emiterii de către poliţist a unui ordin de preluare a animalelor abuzate de la proprietari, dar şi posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului, se arată în art. 27.

coral