Ieri, 12 ianuarie, un elicopter Airbus al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a avut probleme tehnice în zbor după ce a transportat un pacient din Zalău la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. 

Elicopterul SMURD de la Jibou a transportat un pacient din Zalău pentru a fi preluat de pe AIAIC. După predarea pacientului echipajului de terapie intensivă SMURD, elicopterul a decolat şi a întâmpinat probleme tehnice în zbor.

Drept pentru care piloţii aeronavei au întreprins manevre specifice pentru a-l readuce în siguranţă pe aeroport. Elicopterul a revenit în siguranţă pe aeroport, în jurul orei 15:20”, a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, la Digi 24, că pilotul a sesizat problema imediat după decolare, a respectat procedura și a oprit unul dintre motoare, astfel că a reușit să aterizeze.

Inspectoratul General de Aviație (IGA) susține că piloții elicopterului au dat dovadă de profesionalism la Cluj oprind controlat un motor, fără să se pronunțe asupra cauzelor incidentului. IGA al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări referitoare la cazul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeriană (POA) Jibou, care a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) Cluj.

"Astăzi, 12.01.2020, echipajul elicopterului a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către AIAIC.

După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulantă SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către POA Jibou. După aproximativ 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bimotor.

Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe AIAIC, a declarat, conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatea pentru aterizarea cu un sigur motor. Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a efectuat un zbor în proximitatea aeroportului cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță.

Piloții IGA-MAI au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe AIAIC la ora 15:22. În continuare, elicopterul va rămâne la AIAIC. O echipă tehnică din IGA urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul IGA se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident".

coral