Prof. dr. Octavian Fodor a absolvit  Facultatea de Medicină din Cluj  în anul 1937, devenind șef de lucrări în anul 1949, conferențiar în anul 1955 și profesor de medicină internă în anul 1961. În anul 1963 este ales membru corespondent al Academiei Române. Din anul 1966 este ales rector al I.M.F. Cluj, rămânând în această funcție până la decesul său.  Mai mult decât atât, din anul 1959 și până în anul 1976, în calitate de conferențiar și mai apoi de profesor, conduce exemplar Clinica Medicală III.

Citește și:  Prof. Dr. Ioan Goia – Părintele semiologiei medicale din România

„La 60 de ani împliniți, Prof. dr. Octavian Fodor s-a impus ca unul din marii profesori ai școlii medicale clujene; profesorul, medicul, omul de mare cultură, savantul, publicistul de excepție și de atitudine se regăsesc fericit, se armonizează, conturând o personalitate aparte care, cu toate succesele sugerate, reale, reconfortante – se află într-o continuă, tinerească și febrilă căutare a noului, într-o permanentă confruntare cu ceea ce, în toate sensurile, deformează sau generează maladii organice, psihice, sociale. Dar ce ar putea face altceva un mare medic?”. [Augustin Buzura, Prof. Octavian Fodor la 60 de ani. Profesorul, în „Tribuna”, Anul XVII, Cluj-Napoca, 18 octombrie 1973].

Mai mult decât atât, „a organizat activitatea de cercetare pe noi baze, făcând loc specializării și a corectivului său indisolubil, integrarea. Este calea care a îngăduit o serie de semnificative realizări totdeauna orientate spre necesități medicale imediate. Concepția sa didactică a imprimat un curs mai eficient învățământului de care răspunde și a generat forme inedite de perfecționare a celor sarcini în acest proces. Împletind visarea – meditativă – cu realismul obiectivelor și cu eficiența mijloacelor, profesorul Fodor a contribuit mult la câștigarea prestigiului noii școli de medicină clujene”. [D. Dumitrașcu, Prof. Octavian Fodor la 60 de ani. Profesorul, în „Tribuna”, Anul XVII, Cluj-Napoca, 18 octombrie 1973].

Octavian Fodor, Profesorul

Continuarea pe Ziarul Medical – Prof. dr. Octavian Fodor – unul din marii profesori ai școlii medicale clujene

coral