Profesorul clujean Marius Balo ar putea fi eliberat în luna septembrie din închisoare din China unde se află încarcerat din anul și transferat în România.

Avocații lui au declarat pentru Cluj24 că polițiștii de la Centrul de Cooperare Internațională au transmis că, deocamdată, nu se poate realiza transferul acestuia în România ”având în vedere că statul chinez impune o serie de măsuri din cauza pandemiei COVID-19”.

”În mod normal, în luna septembrie ar trebui să fie eliberat în China”, au spus avocații.

Condamnat pentru un prejudiciu de 80 de dolari

În urma unei hotărâri din 24 martie 2016, rămasă definitivă, Marius Balo a fost condamnat de către o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma de 80 de dolari.

Prin Hotărârea nr. 195/01.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea sesizării formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, s-a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea Curţii Supreme Populare din Shanghai și transferarea lui Balo din Penitenciarul Quinpu din într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare.

China a acceptat extrădarea

Prin adresa Ministerului Justiției din data de 09.01.2020, s-a comunicat faptul că Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea a lui Marius Balo, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China.

De asemenea, prin aceeași adresă ni s-a comunicat că demersurile de preluare sunt întreprinse de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Prin adresa din data de 15.01.2020 ni s-a comunicat de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective urmând a fi stabilită în colaborare cu partea chineză.

Condiții inumane de detenție

De asemenea, prin adresa din data de 12.05.2020 Centrul de Cooperare Polițienească Internațională a transmis că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu poate estima data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea lui Balo, aceasta depinzând de evoluția crizei, de restricțiile de călătorie precum și de evoluția traficului aerian internațional în acest context.

Până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situația profesorului clujean, acesta fiind în continuare deținut în condiții inumane.

 

CITEȘTE ȘI:

Povestea clujeanului care a fost condamnat opt ani de închisoare, în China. Lucrează 12/zi pentru două linguri de orez

coral