Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna octombrie! Meteorologii spun că luna setembrie se va încheia cu temperaturi ușor scăzute sub media temperaturilor anuale pentru această perioadă, însă luna octombrie va fi în limitele normale.

Meteorologii au adus prognoza meteo pentru luna octombrie

Meteorologii anunță că luna octombrie aduce vreme de toamnă blândă, cu temperaturi normale și ploi specifice sezonului. ”Octombrie începe destul de rece. Veștile pentru celelalte săptămâni nu sunt chiar foarte rele, vom avea un regim termic apropiat de normal, cu ușoară tendință spre temperaturi scăzute. Precipițiile se așteaptă a fi în preajma normei, ceea ce nu este un semnal foarte bun pentru agricultori. Octombrie, spre final, va aduce brume, este o lună care poate avea mici semnale că sezonul rece nu este chiar foarte departe. La mare, vremea se va răci, vor mai fi zile cu vreme frumoasă, dar de toamnă. Pe de alta parte, la munte, de acum înainte, de câte ori vom vorbi despre un proces de răcire, trebuie să ne pregătim ca pe durate scurte, vremea să capete acel aspect de iarnă.

Statistic, octombrie este o luna cu precipitații mai reduse decât în celelalte luni, cantitatea medie lunară de precipitații scade, si, cu atat mai mult, semnalul unor precipitații normale sau cu o tendință spre deficit poate îngrijora. De altfel, toamnele trecute au fost unele cu puține precipitații în octombrie și noiembrie, ceea ce nu este un lucru bun, în contextul așteptărilor de a acoperi deficitul pe care l-am acumulat în ultima perioadă. Pe de altă parte, toamna este mai puțin probabil să apară perioade cu ploi foarte consistente care să acopere acest deficit”, a explicat meteorologul Florinela Georgescu. Iată mai jos prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni, transmise de meteorologii Administrația Națională de Meteorologie.

27 septembrie – 4 octombrie

Meteorologii anunță că temperaturile vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă a anului, în regiunile estice, dar și ușor mai ridicate în cele vestice. În restul teritoriului, temperturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice dar și deficitare în jumătatea estică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

4 – 11 octombrie

Prognoza ANM spune că în acest interval de timp, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

11 – 18 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu o tendință ușor deficitară, local.

18 – 25 octombrie

În această perioadă, temperaturile încep să crească ușor. Astfel, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în aproape tot teritoriul. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile. coral