Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat care va fi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Primăvara, care s-a instalat mai lent anul acesta, surprinde în continuare cu schimbările de temperaturi și fenomene meteo în perioada ce urmează. De la încălziri bruște la scăderi termice, dar și la ploi, vremea se anunță extrem de schimbătoare în următoarele săptămâni.

Prognoza meteo pentru două săptămâni. Când scăpăm de ploi

În perioada 26 aprilie – 9 mai, vremea se anunță una schimbătoare, astfel că cei care au nevoie să țină cont de prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni ar trebui să consulte frecvent avertizările meteo din partea ANM. Temperaturile devin unele de primăvară în zilele următoare, atingând chiar valori de 24 – 25 de grade Celsius, însă și ploile își vor face simțită prezența după data de 28 aprilie. Astfel, mai multe regiuni ale României vor trece prin schimbări de la o zi la alta în privința fenomenelor meteo.

Cum va fi vremea în Banat și Crișana

Deși cu toții ne dorim zile însorite și temperaturi ridicate după o iarnă care părea să nu se lase dusă, meteorologii ne anunță că trebuie să redescoperim și frumusețea zilelor mohorâte și a ploilor. Vremea din primele zile ale săptămânii acesteia este una rece. În Banat, maximele ajung la o medie de 14 grade Celsius, în timp ce minimele se situează în jurul valorii de 4 grade. Totuși, valorile temperaturilor anunțate în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în această regiune vor înregistra creșteri treptate. Acestea vor atinge maximele de 20 – 24 de grade Celsius și minime de 8 – 10 grade. Însă valorile vor mai scădea ușor în cea de-a doua săptămână, ajungând la 19 – 21 de grade Celsius pe timpul zilei și la 8 – 10 grade Celsius noaptea. De asemenea, ploile se vor resimți în majoritatea zilelor, mai ales după 30 aprilie când aversele cu descărcări electrice își vor face simțită prezența.

Zona Crișanei este și ea marcată de o vreme rece la începutul acestei săptămâni, cu maxime de 12 grade Celsius și minime situate în jurul valorii de 2 grade. Totuși, temperaturile cresc ușor începând din 28 aprilie, mercurul termometrelor indicând maxime de 16 până la 22 de grade Celsius ziua și minime de 4 – 10 grade Celsius noaptea. Și în cea de-a doua săptămână se vor înregistra valori asemănătoare, cu o medie de 19 grade Celsius și minime de până la 8 grade. În intervalul 28 aprilie – 2 mai, dar și între 3 – 7 mai, ploile își vor face simțită prezența, iar după-amiaza vor exista și descărcări electrice.

Care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni în Maramureș și Transilvania

Și regiunea Maramureșului se află sub normele caracteristice datei calendaristice în care ne aflăm. Astfel, în primele două zile ale acestei săptămâni, temperaturile ating o maximă de 10 grade Celsius, în timp ce valorile minime sunt de 0 – 2 grade Celsius. Începând din 30 aprilie, media este estimată între 20 – 21 de grade, în timp ce minimele urcă până la 9 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână a prognozei meteo, vremea se va răci din nou. Astfel, mediile celor mai ridicate valori vor fi situate între 17 și 18 grade, în timp ce minimele vor fi de 6 – 7 grade. De asemenea, precipitațiile își vor face simțită prezența în intervalul 29 aprilie – 1 mai și 4 – 7 mai, când se anunță inclusiv descărcări electrice.

Transilvania este și ea marcată de o vreme rece, cu medii termice de 12 grade pe timp de zi, în timp ce noaptea se anunță minime de 0 – 2 grade Celsius. Începând cu data de 28 aprilie, vremea începe să se încălzească, iar maximele vor atinge 20 – 22 de grade Celsius, iar minimele 7 – 10 grade în intervalul 30 aprilie – 1 mai. Vremea se va stabiliza în perioada 2 – 9 mai, astfel că nu vor exista diferențe notabile în privința temperaturilor. Ploile slabe își vor face simțită prezența, în timp ce fatele de 30 aprilie, dar și 1, 4, 5 și 6 mai vor fi caracterizate de precipitații pe arii extinse și vor fi însoțite de descărcări electrice.

Care sunt maximele înregistrate în Moldova și Dobrogea

 

O vreme rece este anunțată și în regiunea Moldovei, până în data de 28 aprilie, când temperaturile maxime vor fi de aproximativ 11 – 12 grade Celsius, iar minimele vor atinge 2 grade Celsius. Prima săptămână se încheie cu o creștere a valorilor termice, care vor crește până la 22 – 23 de grade, în timp ce minimele vor urca la 9 – 10 grade Celsius. După data de 1 mai, temperaturile vor scăde treptat, ajungând la o medie de 19 – 20 de grade Celsius și o minimă de 7 – 8 grade. Ploile ar putea apărea în oricare dintre zilele intervalului de două săptămâni, însă cantitățile de apă vor fi însemnate în special în perioada 1 – 5 mai.

Pe litoral vremea va fi, de asemenea, rece, ultima decadă a lui aprilie regăsind temperaturile în jurul valorii de 13 grade Celsius și minimele de 6 – 7 grade. Între 29 aprilie – 1 mai, valorile termice vor fi în creștere, atingând chiar și 21 – 22 de grade Celsius, în timp ce noaptea se vor resimți 12 – 13 grade Celsius. Cea de-a doua săptămână va fi în scădere din punct de vedere al temperaturii aerului, media regională ajungând la 16 – 18 grade, iar minimele se vor situa în jurul a 9 – 10 grade. Perioadele 26 – 28 aprilie și 1 – 5 mai sunt marcate de cantități de precipitații însemnate.

Cum va fi vremea în Muntenia și Oltenia. Bucureștenii vor avea vreme bună de Paște

Temperaturi în scădere se înregistrează și în regiunea Munteniei, unde valorile termice din timpul zilei vor fi sub media anilor trecuți pentru această perioadă. Temperaturile vor ajunge până la 13 – 14 grade Celsius. Totuși, acestea vor fi într-o ușoară creștere spre finalul primei săptămâni, atingând 24 – 25 de grade, în timp ce minimele ajung la 10 – 11 grade Celsius. După data de 1 mai, valorile termice vor scădea, media temperaturilor maxime ajungând la 19 grade Celsius, în timp ce noaptea se vor resimți 7 – 9 grade Celsius. La fel ca și în cazul altor regiuni, intervalele 26 – 28 aprilie și 1 – 5 mai vor fi mai predispuse la cantități de precipitații semnificative.

Și regiunea Olteniei va înregistra o scădere a temperaturilor din timpul zilei, ajungând la o medie de 12 – 14 grade Celsius. Ulterior, acestea vor crește până la valori de 24 de grade Celsius. Și minimele anunțate de ANM vor crește de la 5 – 6 grade, până la 10 – 11 grade Celsius în prima parte a intervalului menționat. După data de 1 mai, temperatura aerului va fi în scădere, media ajungând la 18 – 20 de grade Celsius ziua și 8 – 9 grade Celsius noaptea. Cantitățile de precipitații se vor resimți în special în perioadele 26 – 28 aprilie și 1 – 5 mai.

Ce valori termice se anunță la munte

De vreme ce în toată țara se înregistrează valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă, și la munte vremea va fi mai rece. Media maximelor din zilele de 26, 27 și 28 aprilie va atinge 4 – 6 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa în jurul a -4 și -2 grade. Până pe data de 30 aprilie însă, când sunt așteptate medii de 12 grade ziua și 4 grade Celsius noaptea, vremea se va încălzi. Pe 1 mai prognoza meteo va fi asemănătoare celei din ziua precedentă, însă temperaturile vor scădea treptat după această dată. Maximele vor ajunge la 10 grade Celsius, în timp ce minimele vor scădea la 2 grade Celsius. Temporar, precipitațiile își vor face și ele simțită prezența pe toată durata celor două săptămâni, însă cu precădere după 30 mai, când ploile, sub formă de aversă, vor fi însoțite de descărcări electrice. coral