Un programator IT din Cluj in varsta de 30 de ani a fost condamnat definitiv, luna trecuta, la 3 luni si 20 de zile inchisoare cu amanarea executarii pedepsei, dupa ce a fost gasit vinovat ca si-a hartuit o fosta colega de serviciu, intr-un caz inedit pentru instantele din Romania.

Barbatul trebuie sa-i plateasca femeii daune morale de 10.000 de lei si sa presteze 60 de zile de munca in folosul comunitatii, informează ziare.com

Potrivit datelor din dosar, cei doi au fost colegi in perioada martie 2017 – septembrie 2018, fara a fi prieteni. Dupa ce programatorul a schimbat locul de munca, ar fi inceout sa o urmareasca pe fosta sa colega, ii supraveghea locuinta si biroul si chiar a izbutit sa intre pe scara blocului in care aceasta locuia.

Tanara insa a refuzat sa se intalneasca cu barbatul, iar acesta ar fi continuat sa o urmareasca, la plecare spre serviciu si seara, la intoarcere de la munca sau din oras, motiv pentru care a inceput sa se deplaseze fie cu taxiul, fie insotita de alte persoane.

Una dintre prietenele ei a asistat la un moment dat la o scena in care programatorul IT o astepta in fata blocului si i-ar fi transmis ca: “data viitoare o va lua pe sus, indiferent de cine este insotita.”

Situatia a inceput sa devina critica, in momentul in care barbatul i-a trimis, pe 25 ianuarie 2019, urmatorul mesaj: “iesi pe balcon sa iti cant o serenada pentru corason”. Pe 6 martie 2019, prin intermediul unei societati de curierat, el i-ar fi trimis fostei colege un buchet de flori la domiciliu.

De frica, fata s-a mutat in apartamentul parintilor.

Conform datelor din dosar, in decembrie 2018 – mai 2019, barbatul a efectuat sute de apeluri telefonice catre fosta sa colega si i-a transmis numeroase mesaje scrise cu caracter agasant, care prin frecventa si continut i-au cauzat acesteia din urma o puternica stare de temere.

El a imaginat diverse ipoteze si scenarii fanteziste (romantice, de vacanta, de petrecere a timpului liber etc.) in care erau implicati cei doi, pe care i le-a comunicat prin mesaje scrise, alaturi de alte ganduri personale si aspecte din viata lui cotidiana, socio-profesionala si familiala, care nu aveau legatura cu femeia si pe care aceasta nu le intelegea, in conditiile in care contextul relatiilor dintre ei nu le justificau.

In ce priveste plata daunelor morale, in cuantum de 10.000 de lei, magistratii arata ca femeia a suferit un prejudiciu moral “ca urmare a faptelor savarsite de catre inculpat, constand atat in trauma suferita in mod inevitabil prin restrangerea posibilitatilor de efectuare a activitatilor cotidiene, uzuale, cat si derivand din afectarea vietii sociale, persoana vatamata traind intr-o constanta stare de temere si agitatie.”

“Persoana vatamata a trait intr-o constata stare de stres, aceasta experimentand sentimente de neliniste, dar si de neputinta, in conditiile in care inculpatul nu doar ca a continuat sa o sune ulterior sesizarii organelor judiciare si aducerii la cunostinta a acuzatiei, ci a ajuns ca, in aparenta, folosind o aplicatie, sa o contacteze de pe numarul de telefon atribuit organului de cercetare penala,” concluzioneaza instanta.

 

Sursa: clujcapitala.ro coral