Şoferii care nu isi plătesc amenzile vor rămâne fara permis până la momentul achitării, iar posibilitatea de a plăti la jumătate în primele 15 zile va dispărea. Asta prevede un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier.

Astfel, conform propunerii, neplata amenzilor de circulatie, va fi introdusa in codul rutier printre situatiile in care unui sofer ii poate fi suspendat dreptul de a conduce. Initiatorii acestei prevederi spun ca o astfel de masura i-ar disciplina pe soferii din Romania, tara in care se inregistreaza cel mai mare numar de morti pe sosele: 85 la un milion de locuitori.

Concret, daca un sofer primeste o amenda de circulatie, va avea la dispozitie 60 de zile sa o platessca, in caz contrar, va trebui sa predea permisul. Dreptul de a conduce ii va ramane suspendat pana in momentul in care va achita amenda, cu penalitatile de rigoare. 

In prezent, de la o amenda neplatita pana la executarea efectiva a contravenientului dureaza peste un an. Amenda ajunge la biroul de taxe si impozite de la primaria de domiciliu a soferului, dar in cele mai multe situatii, nu este platita. Fara sa aiba vreo vina, spun cei care au initiat modificarea, administratiile locale sunt sancionate de curtea de conturi pentru aceste amenzi care raman neplatite.

Deocamdata, proiectul se afla doar la nivel de dezbatere publica. 

coral