Proprietarii de terase din Piața Unirii le-au cerut consilierilor locali să amâne licitațiile pentru închirierea spațiilor destinate teraselor din centrul Clujului, având în vedere noile măsuri impuse pentru prevenirea infecțiilor cu COVID-19 și faptul că ei au nevoie acum de mai mult spațiu pentru ca ele să fie rentabile.

Primarul Emil Boc le-a arătat că acest lucru nu se poate întâmpla, având în vedere că majoritatea contractelor pentru terase au expirat, însă a promis că cei cu terase pot închiria metri pătrați în plus doar anul acesta, însă „cu bun simț”, pe baza unor cereri adresate Primăriei și cu toate avizele de la arhitectul șef, la Direcția de Patrimoniu și până la Comisia de Monumente.

Proprietari de restaurante sau cafenele din centrul orașului au cerut Primăriei printr-un memoriu să schimbe condițiile de închiriere a domeniului public și să amâne licitațiile lansate anul acesta pentru închirierea de spații pentru terase pe următorii 5 ani. Mircea Buteanu, unul dintre cei care au contracte de închiriere pentru exploatarea unei terase în centrul Clujului, în Piața Unirii, a intervenit în ședința Consiliului Local din 3 iunie și a cerut administrației locale să amâne licitațiile și să extindă limitat spațiile pentru terasele de alimentație publică tocmai pentru a-i ajuta pe cei din sectorul HORECA să supraviețuiască în această perioadă. „Când spațiul nu produce bani, nu are de ce cineva să îl liciteze”, a spus acesta, sugerând că este nevoie de o reconfigurare a respectivelor terase din centrul orașului.

Primarul Emil Boc a spus că lansarea licitațiilor este o condiție legală, având în vedere că majoritatea contractelor pentru terase au expirat la final de mai.  „9 din 12 contracte au expirat. Alte trei expiră în 30 august. Potrivit PUZ-ului aprobat de Consiliul Local, noi nu putem modifica spațiul pentru terase și nu putem lărgi sfera de licitație a teraselor. Dumneavoastră sunteți oricum acolo, în locațiune tacită, nimeni nu vă oprește să derulați activitatea”, a explicat primarul.

Boc a spus că deja a anticipat cererile de la cei cu restaurante și cafenele și a găsit o soluție temporară pentru a-i ajuta pe aceștia, fiind conștient că sectorul HORECA a fost cel mai afectat în pandemie. El a sfătuit proprietarii de terase să își facă calcule și să depună o cerere la Primărie prin care să solicite metri pătrați în plus, însă să facă aceste cereri cu bun simț, apoi  să ceară Certificat de urbanism pentru amenajarea unei terase, iar după ce Primăria se va consulta cu proiectanții de la Planwerk (cei care au conceput spațiul pietonal și terasele din centru), va acorda metri pătrați în plus pentru fiecare din cei care exploatează terase. „Cu avizul primarului, al arhitectului șef, al Direcției de Patrimoniu și al Comisiei de Monumente putem cu bun simț, de la o anumită oră, când nu se face aprovizionare, să permitem amenajarea cu mese a spațiului. Putem discuta cererile în spiritul strategiei de sprijin la nivel local pe care am anunțat-o în acestă perioadă. Nu cred că vom avea aviz negativ de la monumente, însă după ce s-au stabilit suprafețele, e nevoie să obțineți avizul de la monumente iar apoi direcția de patrimoniu și noi vom da autorizațiile provizorii până la 31 octombrie și direcția de patrimoniu va stabili taxa și se va putea face închirierea provizorie. Cu cât ne dați mai repede cererile și documentele, cu atât putem demara mai repede procedura”, a spus primarul.

„Acesta e răspunsul pe care îl așteptam”, a intervenit Buteanu.

În final, consilierii locali au aprobat scoaterea la licitație pentru închiriere a celor 12 terase și 2 chioșcuri din Piața Unirii și a celor 9 terase și 2 chioșcuri de pe Bulevardul Eroilor. Prețul pentru terase pornește de la 48 de lei/mp/lună iar criteriul de adjudecare ține cont de prețul ofertat în proporție de 40%. Pentru închirierea chioșcurilor cu suprafețe de până la 10 mp, prețurile pornesc peste 24oo lei/mp/lună pentru cele din Unirii și de la peste 1700 de lei/mp/lună pentru cele de pe Bulevardul Eroilor.

coral