O mare parte din locuitorii Clujului sunt nemulțumiți de numele Pieței Karl Liebknecht și doresc modificarea acestuia. Din cauza originii străine a denumirii pieței, oamenii întâmpină probleme la pronunțarea acestuia.

„Aud că, profitându-se de reabilitarea zonei, sunt voci care cer schimbarea denumirii pieței Karl Liebknecht. Deși personal nu sunt de acord, înțeleg argumentele localnicilor că numele actual se pronunță mai greu în limba română sau că nu se simt atașați de valorile revoluționarului german. Mă gândesc că, dacă tot e să se schimbe denumirea pieței, nu ar fi oportun să apară denumirea unei personalități din comunitatea de romi locală? Un artist, un erou, o victimă a holocaustului etc.”, a scris o clujeancă.

În ceea ce privește, varianta cu care ar putea fi înlocuit, niște Clujeni susțin alegerea unui nume al unei femei de etnie romă. Propunerea a apărut pe un grup de Facebook și a fost susținută în comentarii datorită mixului etnic pe care-l are Iris.

„Dacă e musai schimbarea de nume, poate o femeie? o femeie relevantă poate comunității rome?”, a zis un clujean.

„Like pentru ideea de femeie romă din Iris, ca deschidere progresistă a Clujului, dar tot nu sunt de acord cu schimbarea denumirii, că se deschide cutia pandorei la orice modernizare. În loc să discutăm despre reabilitarea unei zone anume, deci despre partea „hard”, o să purtăm bătălii simbolice „soft””, a adăugat fostul deputatu clujean Adrian Dohotaru.

Piața Karl Liebknecht va fi modernizată

De altfel, zona urmează să fie renovată și cu această ocazie se va solicita schimbarea numelui străzii.

În cadrul dezbaterii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, de joi, 25 martie 2021, a fost prezentat conceptul de amenajare pentru Piața Karl Liebknecht și pentru străzile Războieni, Puietilor, Spiru Haret, Postavarul, Gheorghe Asachi și Nicolae Românul.

Proiectul pentru piata din Iris a fost realizata de proiectantii de la Planwerk si prezentata de arhitectul Tiberiu Ciolacu. Studiul urmărește îmbunătățirea calității locurii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Este utilizată resursa dată de domeniul public care, prin reorganizare și eficientizare, poate acomoda spații și amenajări noi și poate astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială. Sunt prioritizate componetele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

coral