Polițiștii de la Rutieră din aproape toată țara nu mai dau amenzi, ci doar avertismente, în semn de protest faţă de nerespectarea legii salarizării. Sindicaliștii de la Europol au lansat această formă de protest pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, iar până acum polițiști din cel puțin 16 județe, plus municipiul București, s-au alăturat protestului.

Recomandarea Europol este ca poliţiştii să acorde doar avertismente scrise sau verbale şoferilor şi să nu aplice amenzi, pentru a arăta importanţa rolului lor în societate. Protestul va continua până la rezolvarea problemei, spun sindicațiștii.

Până acum, au aderat la această formă de protest polițiștii de la Rutieră din Gorj, Alba, Bacău, Constanța, Olt, Bihor, Dolj, Neamț, Prahova, Suceava, Mehedinți, Călărași, Giurgiu, Vâlcea, Cluj, Mureș și municipiul București, potrivit postărilor făcute pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.

Revendicările Sindicatului Europol

„Vedem că respectarea Legii este facultativă în “Statul de drepți” al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.

Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013″, anunţă Sindicatul Europoll, arată observatornews.ro

coral