Vladimir Putin (70 de ani) ar avea boala Parkinson în stadiu incipient și cancer pancreatic și cancer de prostată, arată documente secrete de la serviciile de informații din Rusia, citate de The Sun.

Liderul rus a fost fotografiat recent cu urme suspectate pe dosul mâinii – pe fondul zvonurilor că suferă de cancer și dureri paralizante.

Și în e-mailurile văzute acum de The Sun Online, o sursă de informații rusă apropiată de Kremlin par să confirme că Putin a fost diagnosticat cu Parkinson în stadiu incipient și cancer pancreatic.

„Pot confirma că a fost diagnosticat cu boala Parkinson în stadiu incipient, dar aceasta progresează deja”, a susținut în e-mail informatorul serviciilor de securitate ruse.

„Acest fapt va fi negat în toate modurile posibile și ascuns. Putin este umplut în mod regulat cu tot felul de steroizi grei și injecții inovatoare analgezice pentru a opri răspândirea cancerului pancreatic cu care a fost recent diagnosticat. Nu numai că provoacă multă durere, Putin are o stare de umflare a feței și alte efecte secundare – inclusiv lacune de memorie. În cercul său apropiat, există zvonuri că, pe lângă cancerul pancreatic, care se răspândește treptat, Putin are și cancer de prostată”, a adăugat acesta.

Oficialii de la Kremlin au negat mereu că ar fi ceva în neregulă cu liderul lor, dar liderul rus a apărut de mai multe ori în public într-o stare de sănătate aparent proastă, lucru care a stârnit reacţiile opiniei publice privind chiar o posibilă renunțare la putere.

Zvonurile despre starea de sănătate șubredă a președintelui rus circulă de ani de zile – și se crede că el este urmărit de o echipă de medici care îi monitorizează cu atenție sănătatea.

Au existat afirmații occidentale cu privire la sănătatea lui Putin, în special din partea fostului șef al MI6, Sir Richard Dearlove, care a spus că liderul rus va fi trimis la un sanatoriu unde va sta până în 2023, din cauza unor probleme medicale.

Putin s-a mândrit mult timp cu imaginea sa de „om puternic” – dar schimbarea sa dramatică din ultimii ani a determinat speculații că ar putea suferi de o boală fizică gravă.

Aparițiile sale publice în timpul războiului din Ucraina l-au arătat epuizat.

Analistul politic Valery Solovey susține că Putin suferă de o serie de boli grave – inclusiv cancer, boala Parkinson și o tulburare schizoafectivă.

Solovey a spus că sănătatea lui „se deteriorează… dramatic” – și a sugerat că problemele medicale ale liderului rus i-au influențat judecata asupra războiului din Ucraina.

Chiar săptămâna trecută, Putin a urmărit cum a fost lansat un baraj de rachete balistice și de croazieră, în timp ce Moscova simula o lovitură uriașă asupra Occidentului.

Președintele rus a abordat în mod repetat subiectul utilizării armelor nucleare – ridicând temeri că ar putea pregăti un test în Marea Neagră.

Într-un videoclip lansat recent de Kremlin Putin se ţinea strâns de o masă în timpul unei întâlniri cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. El a bătut din picioare şi s-a aplecat de mai multe ori pe parcursul înregistrării, având totodată şi faţa vizibil umflată.

Imaginile au stârnit un val de comentarii privind starea de sănătate de liderului rus, inclusiv din partea unor politicieni.

Într-un clip video în care liderul rus îl întâmpina pe președintele belarus Alexandru Lukașenko, la Kremlin, lui Putin părea că îi tremură mâinile,

Alte imagini l-au arătat pe Putin mușcându-și buzele și părând distras în timpul unei slujbe  la biserică, stimulând și mai mult afirmațiile că are o boală terminală.

De asemenea, în aprilie,  în timpul discuțiilor de la Moscova cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a părut că șchiopătează și se strâmbă în timp ce mergea.

Și în iunie, Putin a primit „asistență medicală de urgență”, potrivit unor surse de la Kremlin.

S-a spus că Putin s-a simțit rău în timp ce vorbea cu șefii săi militari și a acuzat o stare de „slăbiciune și amețeli” când s-a ridicat de la birou, după o videoconferință de 90 de minute. coral