Șeful DSU, dr. Raed Arafat, a fost întrebat, miercuri seara, în ședința de Guvern, câte localități din țară au depășit coeficientul de 3 la mia de locuitori în privința infectării cu SARS-CoV-2. Raed Arafat spune că 368 de localități din țară au depășit coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori.

Coronavirus Romania. 368 de localități din țară au depășit, până miercuri, coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori în 14 zile, a declarat, miercuri seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Doar în ultimele 24 de ore, 15 localități au intrat în scenariul roșu.

„În acest moment avem 368 de localități care au depășit 3 la mia de locuitori, unde Comitetele Județene au aplicat deja regulile prevăzute în hotărârea de guvern, adică obligativitatea portului măștii, închiderea unor activități temporar, precum restaurante în interior, cinematografe, trecerea pe învățământ online”, a spus Arafat. Potrivit acestuia, numărul este mai mare cu 15 față de cel raportat marți.

Premierul Ludovic Orban a transmis că în aceste localități trebuie urmărită eficacitatea acestor măsuri și dacă măsurile luate reușesc să oprească numărul de cazuri.

Raed Arafat a mai spus că în țară sunt, miercuri, în carantină nouă localități: trei localități în județul Maramureș, două în județul Cluj, două în județul Neamț, una în județul Galați și una în județul Constanța.

„Se simte o reticență în unele zone de carantină, acolo unde rata de infectare a depășit și 8, și 9 la mie. (…) la Odorheiul Secuiesc, astăzi (miercuri – n.r.) am avut o discuție cu DSP în timpul videoconferinței și am cerut reanalizarea situației acolo, pentru că se vede, totuși, că sunt zile în care avem în continuare în care vin 20 și ceva de cazuri pe zi aproximativ”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat: Intrăm în logica medicinei de dezastre. Se poate ajunge la 100 de cazuri zilnic la ATI!

Raed Arafat spune că se aşteaptă ca numărul de pacienți care intră zilnic la terapie intensivă să ajungă la 100. Prin urmare, şeful DSU avertizează că sistemul de sănătate clasic trebuie să se adapteze la măsurile solicitate de medicina dezastrelor.

"Noi nu mai vorbim de epidemiologie, încet-încet intrăm în logica medicinii de dezastre. Poate acest aflux de pacienți va dura cel puțin vreo 4-5-6 săptămâni. Or să vină din urmă pacienții care apar acum, cazurile de 3-4-5 mii și, normal, vin din urmă și cazurile de terapie intensivă. Dacă luăm numai 5% din fiecare zi să intre în terapie intensivă, ne dăm seama că vom ajunge în anumite zile în care vom avea și 100 pacienți care vor intra în terapie intensivă.

Asta înseamnă adaptarea sistemului la ce nu a fost sistemul obișnuit și introducea mecanismelor de lucru adaptate după concepte de medicină de dezastre", a explicat Raed Arafat la o videoconferinţă organizata de profit.ro. 

Şeful DSU a precizat că în astfel de situații se poate ajunge și la luarea unor decizii extreme, la care autoritățile speră să nu se ajungă niciodată.  

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 4.724 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 824 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. De asemenea, peste 100 de persoane infectate cu SARS-COV2 au murit în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut vineri un nou apel la respectarea normelor de protecţie pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, afirmând că pandemia ''nu se tranşează în spitale'', chiar dacă se fac eforturi să se asigure suficiente paturi pentru tratament la ATI sau în celelalte secţii COVID-19. coral