Schimbări importante pentru români de la 1 ianuarie 2022.

Raed Arafat a făcut precizări cu privire la o Ordonanță de Urgență care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Este o ordonanță care prevede introducerea contribuției personale pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice).

Noutăți pentru români de la 1 ianuarie 2022

Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a vorbit în cadrul unei emisiuni despre Ordonanța de Urgență care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Este vorba despre o ordonanță care a fost dată în urmă cu doi ani, a fost amânat, iar acum va intra în vigoare.

Impactul ei poate fi unul foarte mare pentru omul de rând, mai ales cel care nu are bani. Din ce-am văzut eu, vulnerabilitățiile acestei ordonanțe sunt următoarele: permiți unui sector să ia bani în plus față de ce ia de la CNAS, deci accesează fondurile CNAS, dar bani sunt în plus, comparativ cu sectorul public, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii de la EVZ Play.

Cu alte cuvinte, cei care nu plăteau până acum pentru analize s-ar putea găsi în situația în care să li se ceară bani pentru a le face.

Este posibil, da. Este posibil să se facă coplăți. Serviciul medical va fi limitat, spus Arafat.

Contribuția personală pentru internarea în spitale private a intrat în vigoare de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice) va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, adică mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022.

Ce reprezintă contribuția personală

Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor de servicii medicale private pentru rezolvarea acelui caz.

După cum a precizat Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, și în acest moment, o persoană care este asigurată în sistemul asigurărilor din România se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate. Contribuția personală nu aduce o noutate în acest plan, acest lucru este posibil și astăzi. coral