Pandemia de coronavirus afecteaza intreaga lume, iar ceea ce cunoasteam inainte drept normalitate nu se mai aplica in ziua de azi. Chiar si dupa ce virusul va fi combatut oficial, efectele acestuia nu vor inceta sa fie vizibile in orice aspect al vietii, iar printre acestea se numara si dreptul de a calatori.

Raed Arafat, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, este foarte sceptic la modalitatea in care se va desfasura obisnuita vacanta de vara a romaniilor, in conditiile actuale. Si in strainatate, dar si in tara situatia in ceea ce priveste calatoriile este una delicata.

Noi cazuri de coronavirus la toamna

Totodata, Raed Arafat a subliniat ca este foarte posibil sa apara noi cazuri de coronavirus si in toamna, asa ca trebuie sa fim precauti. El a mai spus si ca probabil multi oameni vor fi reticenti sa paraseasca tara, chiar si dupa ridicarea restrictiilor privind deplasarea.

“Este posibil sa existe o relaxare a calatoriilor in scop turistic, dar tot limitat va fi dreptul de a iesi din tara. Eu cred ca in primul rand oamenii nu vor calatori. Va exista o temere in privinta acestui virus. Nimic nu este clar deocamdata.

Noi am zis ca este posibil sa avem o revenire a virusului in toamna, inca nu stim cum se va comporta, deci oricand poate exista o urcare a numarului de cazuri si atunci trebuie sa fim pregatiti sa luam masurile care se impun, adica noi restrictii”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Ce inseamna relaxarea masurilor impotriva COVID-19

Seful DSU a precizat si ce inseamna, mai exact, relaxarea masurilor luate de autoritati pentru combatarea coronavirusului. El a explicat ca si in starea de relaxare este nevoie de masuri de protectie, iar mastile nu vor disparea din vietile noastre prea curand, chiar si dupa relaxarea masurilor.

„Relaxarea nu inseamna ca ne intoarcem perfect la ce era inainte. Relaxarea este cu masuri, cu masuri compensatorii, cu masuri care poate vor fi deranjante, ca trebuie sa porti masca sau ceva peste nas si gura oriunde te duci, intr-un autobuz, intr-un loc public.

Vor fi niste restrictii inca pe anumite activitati, chiar daca se relaxeaza in mare masurile care au fost luate. Acest lucru trebuie asteptat. Totul depinde de cum evolueaza in urmatoarele 2-3 saptamani situatia. Daca evolueaza spre bine si facem cu cap iesirea din masurile astea, inseamna ca suntem chiar de felicitat la nivel national. Daca ne grabim sau daca luam masuri grabite, sub presiune, si iesim prea devreme sau iesim incorect, riscul este sa se intoarca impotriva noastra”, spunea Arafat. coral