Sistemul medical românesc este la limită, în contextul creșterii uriașe a numărului de pacienți care ajung la spital infectați cu Covid-19. Raed Arafat a anunțat luni, 10 octombrie, că, timp de 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe vor fi suspendate. Care sunt singurele excepții.

„Intervențiile chirurgicale se suspendă pentru 30 de zile”

În afară de restricțiile și măsurile de protecție impuse populației, autoritățile anunță și schimbări în sistemul medical, în încercarea de a evita un colaps al spitalelor din întreaga țară. Luni seara, la finalul ședinței de Guvern, șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Există și excepții de la noul ordin, prevederile nefiind aplicate în cazul „urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

„Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab”

Tot luni seară, Raed Arafat a anunțat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii, precizând că țara noastră are cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.

„Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.

Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii va stabili în cursul zilei de marţi cantitatea necesară.

Șeful DSU a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.

„Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane.

De transferat afară este o soluţie care poate fi discutată, dar nu poate să fie soluţia magică”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie.

Acesta nu a exclus posibilitatea de a se solicta, la un moment dat, echipe din străinătate pentru România. coral