Vacanta de 1 mai este aproape, insa autoritatile ne sugereaza sa stam in case. La fel ca de Paste, masurile impuse trebuie respectate. Specialistii preconizeaza ca in urmatoarele zile va fi atins varful epidemiei, avand in vedere apropierea oamenilor din ultimele zile: fie ca a fost vorba de imbulzeala din piete, fie de intalnirile cu familia sau prietenii.
Arafat, despre vacanta de 1 mai: „Nu va faceti planuri!”

Raed Arafat a declarat ca nu se poate vorbi de relaxarea masurilor acum, avand in vedere ca tocmai au trecut sarbatorile pascale. Ultimele zile au fost unele foarte agitate; oamenii s-au miscat mult si este asteptat un val de imbolnaviri. La fel de multa activitate va fi si in vacanta de 1 mai. Oamenii vor incalca din nou distantarea sociala, desi nu e cazul sa iesim la gratare intr-o asa situatie.

De altfel, Arafat a asigurat ca toate masurile impuse sunt importante. Cand oricare dintre masuri nu va mai fi importanta, va fi ridicata. Momentan, el sustine ca e devreme pentru astfel de lucruri.

    ″Inca este devreme de vorbit de masuri de relaxare si sa spunem ca, de maine, s-a terminat Pastele, gata, relaxam situatia. Deci, nu va fi asa. Daca noi mergem mai departe si am zis ca dupa 1 mai, deci in cursul lunii mai. Poate ca vor fi candva primele masuri si nu inseamna in 2 mai, poate prin 10, in 11, prin 15. Nu stiu ce sa va zic, poate inainte, dupa, depinde cum evolueaza situatia.”, a spus Raed.

Scenariile privind relaxarea restrictiilor vor fi luate in calcul abia atunci cand vor fi intrunite trei conditii esentiale: numarul de cazuri noi va scadea sustinut mai multe zile consecutiv: modul de raspandire sa se transforme dintr-unul comunitar continuu intr-unul razlet, fara aparitia unor noi focare, iar sistemul sanitar se va echilibra.

Raed Arafat ii informeaza inca o data pe romani ca toate masurile impuse pana acum raman valabile. De altfel, ii roaga sa fie mai responsabili decat niciodata, in special de 1 mai, si sa evite sa-si planifice iesiri.

coral