Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, Ansamblul „Zestrea” şi Ansamblul „Tradiții” din Gherla, în parteneriat cu Societatea Cooperativă – oraş Gherla, organizează duminică, 22 septembrie 2019, Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc – „Jocu’ la șură” – Hai la joc, lume, la joc.

Manifestarea va debuta la ora 15.00, la Grădina de vară din Parcul orașului, iar ediția din acest an este dedicată rapsozilor populari. Vor hori invitații speciali, precum: doinitorul Banatului, Iosif Ciocloda, Maria Tripon din Țara Oașului, rapsodul Mihai Moldovan din județul Mureș, rapsodul Rafila Moldovan, deținătoare a titlului „Tezaur Uman Viu”, din Idicel – Pădure, județul Mureș, rapsodul Dezsó Erzsébet din Suatu, județul Cluj și rapsodul Petru Barbu Văcărescu din Delinești, județul Caraș-Severin. Alături de ei vor fi muzicanții și jucăușii: Trio Transilvan – „Bob Alexandru Siminic”, muzicanții lui Vasile Rizea – Șandorică – (Valea Largă, jud. Mureș), jucăușii de pe Câmpie, din Triteni și Tăureni, ceterașul Mihai Zegrean cu jucăușii din Ceaba, „Lăutarii gherleni” – primaș Duțu Balint și jucăuși de pe la Gherla, jucăușii formației de jocuri tradiționale din Cluj, „Someșul-Napoca”, muzicanții și dănțăușii din Negrești – Oaș, jud. Satu Mare, muzicanții și jucăușii Grupului folcloric tradițional din Cășeiu, jud. Cluj și naistul Constantin Istici.

Cu această ocazie prof. dr. Zamfir Dejeu, cercetător științific la Institutul „Arhiva de folclor a Academiei Române„ – filiala Cluj, va vorbi despre jocul tradițional din vatra satului. De asemenea, va fi prezentată o expoziţie etnografică, realizată de Centrul de Informare Turistică din comuna Căşeiu, județul Cluj.

Potrivit iniţiatorului și coordonatorului proiectului, Constantin Istici, la manifestare au acces gratuit toți iubitorii folclorului tradițional, dornici de a lua parte la jocul satului de altădată. Organizatorii îndeamnă participanții să îmbrace costumul tradițional și celor care demonstrează că au calități de horitori sau jucăuși li se oferă ocazia să se afirme în cadrul evenimentului. Un juriu de specialitate va evalua prestația celor prezenți și vor fi acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare”, „Cel mai bun povestitor umoristic” etc .

Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc – „Jocu’ la șură” – Hai la joc, lume, la joc! a devenit o tradiție la Gherla și are ca scop cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la şură şi a horitului tradiţional. Totodată, se dorește evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului.

coral